El sem hiszed: megszólaltak a magyarok, akik tudják, milyen biztosítást vettek

Pénzcentrum2017. augusztus 7. 15:30

Kevesebb, mint a megkérdezettek 20 százalékát aggasztja a lakásárak emelkedése egy hazai biztosító friss felmérésében. 56 százalék nem tervez a közeljövőben ingatlan vásárolni, 67 százalék szerint további árnövekedés várható a piacon. Lakásbiztosítás terén meglepően naprakészek a magyarok, közel 70 százalékuk tisztában van a díjjal és a szolgáltatásokkal.

A lakásárak és bérleti díjak növekedésének számos következménye van a lakosságra nézve, amelyekre a Genertel biztosító kíváncsi volt. Második alkalommal kérdeztek meg 1000 főt az ingatlanpiaci változások hatásairól; a megkérdezettek 34 százaléka budapesti, 66 százalék vidéki lakos. A válaszadók 34%-a 36-55 év közötti, 60% 56 évnél idősebb, és a fennmaradó 6 százalék pedig 36 év alatti volt. A kérdések 3 csoportra bonthatóak: az ingatlanpiaci változások, árak alakulásával, a tervezett lakásvásárlás/vétel vagy felújítási szándékkal, illetve a lakásbiztosítással kapcsolatosan kérdezett a Genertel.

Nem tervezünk lakást venni 

A lakáspiacon tapasztalható árnövekedést természetesen idén is észlelik a Genertel által megkérdezettek és tavalyhoz hasonlóan, most is 67 százalékuk gondolja, hogy folytatódni fog az árak emelkedése.

Az ingatlanok vételi árának emelkedése ugyanakkor kevesebbeket aggaszt, mint tavaly: csak a megkérdezettek 18 százalékát zavarja (tavaly: 32 százalék volt ez az érték). Ez a változás vélhetően annak köszönhető, hogy a tavalyi 40 százalékhoz képest idén már 56 százalék válaszolta azt, hogy biztosan nem vesz ingatlant. Csupán a megkérdezettek 44 százaléka válaszolt úgy, hogy tervez lakásvásárlást vagy felújítást 2017-ben vagy 2018-ban. A válaszadók 21 százaléka úgy véli, hogy jól jár a lakásárak növekedésével, ez az a réteg, akik árulják az ingatlanjukat és remélik, hogy a magas ár ellenére is tudnak vevőt találni.

A megkérdezettek csupán 7 százaléka albérlő, többségüket (83 százalékukat) rosszul érinti az ingatlanok bérleti díjának emelkedése. A megkérdezettek döntő része (93 százaléka) lakástulajdonos, így őket ez a kérdés nem érdekelte.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kevesebb az ingatlanbefektetés, tudatosabb lakásbiztosítás

Tavalyhoz képest csökkent valamelyest azok aránya, akik vásárolnának ingatlant befektetési céllal: a tavalyi 70 százalék helyett most 64,5 százalék mondott igent, 24,3 százalék kizárta ezt a lehetőséget, a fennmaradó 11,2 százalék pedig nem tudta megmondani.

Meglepő válaszok érkeztek a biztosítást érintő kérdésekre. A Genertel korábban végzett felméréseihez képest most megfontoltabbnak, tudatosabbnak tűnnek a válaszadók: azok közül, akik rendelkeznek lakásbiztosítással, 66 százalék állítja azt, hogy tisztában van a lakásbiztosítása díjával, illetve a szolgáltatásaival, lévén, hogy azt nemrég kötötte vagy éppen ellenőrizte. A fennmaradó 7 százalék nem szokta nézni a díjakat, nem foglalkozik a biztosításával, szintén 7 százalék pedig nem rendelkezik ilyen biztosítással.

Címkék:
biztosítás, befektetés, lakás, bérlés, eladás,