Százból három autóval volt nagyon nagy baj: itt vannak a tények

Világgazdaság2017. július 28. 08:30

Minden eddiginél több kocsinak van kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása hazánkban. A biztosított gépjárművek száma mellett a balesetesek aránya is nő - írja ma reggel a Világgazdaság.

Rekordközeli biztostási díjat szedtek be a kgfb-piacon aktív cégek tavaly, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A bruttó díjbevétel csaknem negyedével, 24 százalékkal nőtt a tavaly évhez képest, meghaladta a 130 milliárd forintot. 

12 százalékkal nőtt a károk száma, a kágyakoriság aránya így 2010 óta nem látott szintet vett fel, 3,33 százalékot. Ez azt jelenti, hogy 100 biztosított autóból, több mint 3 okozott olyan kárt az elmúlt egy évben, melyet kötelező biztosítása fedezett. Az átlagos kárérték 484 ezer forintra emelkedett.

A legveszélyesebbek az utakon a kamionosok voltak: csaknem negyedük okozott tavaly kárt, ráadásul az átlagos kárértékük meghaladta az 1,2 millió forintot. Veszélyesnek számítanak még a próba rendszámos autók, minden ötödik okozott tavaly kárt, a legkevésbé kártékonyak pedig a motorosok, csak minden kétszázadik okozott tavaly kárt - írja a lap.

Címkék:
biztosítás, mnb, baleset, statisztika, kamion, adat,