Kiadták a jelentést: durva romokat hagyott hátra a vihar

Pénzcentrum2017. július 13. 20:05

Közel 4 ezer család otthona szenvedett el kárt a hét eleji viharokban. A biztosítók jelentése szerint átlagosan 125 ezer forintos kár keletkezett a lakásokban.

2017. július 10-12-e között több, mint 4000 időjárás okozta kárt jelentettek be a biztosítókhoz, s ezek előzetesen becsült értéke megközelíti a 500 millió forintot - tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). A július 10-ével induló héten, a hétfői és a keddi viharokat követően csaknem 4000 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz.

A jelenlegi adatok szerint egy ingatlanban átlagosan 125 ezer forint összegű kár esett.

Ugyanakkor nagy a szórás, vannak több száz ezer forint összegű káresetek is, amely esetekben elsősorban az ingatlanok tetőszerkezete sérült meg.

A bejelentések többsége - mintegy 60 százaléka - a vihar, illetve az orkán erejű szél okozta károkra vonatkozott. A vihar mellett súlyos gondokat okoztak a villámcsapások. A villámcsapások elsődleges hatása következtében kialakuló tűz, illetve a villámcsapások másodlagos hatása, az elektromos készülékekben esett károkról is folyamatosan érkeznek a bejelentések.

Több településen súlyos fennakadást okozott a vihar az áramszolgáltatásban, mivel az erős széllökések miatt kidőlt fák kárt tettek a vezetékekben, a villanyoszlopokban. A társaságoknál a második-harmadik leggyakoribb károk a jégverés, illetve a tetőbeázás volt. A jelenlegi adatok alapján a legtöbb bejelentés Budapestről, Pest megyéből, illetve Somogy megyéből érkezett.

Címkék:
biztosítás, otthon, pénzcentrum.hu, lakásbiztosítás, lakás,