Egy zsák pénzt fizethetnek a kismamák a korszerű genetikai vizsgálatokért

Magyar Nemzet2017. május 25. 10:03

Az elavult ultrahangkészülékek nehezítik a magzati diagnosztikát. Az államilag támogatott, kötelező genetikai ultrahangból ugyanis nem feltétlenül derül ki mindig a kromoszóma-rendellenesség. Azok a szülők, akik biztosabbra szeretnének menni rengeteget fizethetnek a további vizsgálatokért - írja a Magyar Nemzet.


Feleslegesen lobbizik a szakma évek óta, egyelőre nincs szó a korszerű genetikai vizsgálatok ingyenességéről. Tavaly például átlagosan 93 ezer baba született, de csupán a szülők töredéke tehette meg, hogy fizet a biztosabb genetikai eredményért - tudta meg a lap Soós Miklóstól, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum ügyvezetőjétől.

A legtöbb ilyen szűrést elvégző intézményben tavaly 7700 kombinált - ultrahangot és vérvételt tartalmazó -, 35 ezer forintba kerülő vizsgálatot végeztek, vagyis a kismamák alig több mint 8 százaléka engedhette meg magának a tesztet. Ennél is kevesebben, 1800-an - mindössze a várandósok két százaléka - igényelték az intézményben a drágább, 181 ezer forintba kerülő csomagot.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, kismama, istenhegyi géndiagnosztikai,