Gyilkos kórtól tartanak a nagyszülők: sorban állnak a rendelőkben

Pénzcentrum2017. április 19. 11:31

Az elmúlt hetekben Romániában jelentősen nőtt a kanyarós megbetegedések száma. Itthon nincsen járvány és a legtöbben védettek a betegség ellen. De vajon mit tehetnek az aggódó nagyszülők, akik nincsenek beoltva kanyaró ellen? Nekik érdemes kérni a védőoltást? Mennyibe kerül egyáltalán a vakcina?


A szomszédos Romániában már szinte az egész országot érinti a kanyarójárvány. 2016. szeptembere óta több ezer beteget regisztráltak, közülük 21-en vesztették életüket. Romániában az után ütötte fel a fejét a kanyarójárvány, hogy a szülők tömegesen kezdték megtagadni a betegség elleni védőoltás beadatását gyermekeiknek.

Friss sajtóhírek szerint ráadásul az EU több tagállama mellett már Németországban is terjed a kanyaró. Hazánkban még márciusban ütötte fel a fejét a betegség, de vajon van miért aggódnunk?

Mi a helyzet Magyarországon?

Hazánkban az igazolt kanyaró megbetegedések száma összesen 16, amelynek többségét Csongrád megyében regisztrálták, de még tovább 51 estben merült fel a kanyarógyanú. Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltást, vagyis, akik ennél korábban születtek nem feltétlen védettek a betegség ellen.

Az 1969 előtt született személyek döntő többsége természetes átvészeltség révén védett a kanyaróval szembe

- tudta meg a Pénzcentrum az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) Egészségügyért Felelős Államtitkárságától.

Az 1969 és 1978 között születettek pedig a csak egy védőoltásban részesültek. Az 1978 után születettek azonban szinte kivétel nélkül két védőoltást kaptak. Ők ugyanis már 11 évesek voltak 1989-ben, amikor az újraoltást bevezették iskolai kampányoltások keretében. Az oltási naplót azért az ő esetükben érdemes lehet ellenőrizni és kérni estelegesen a második védőoltást is.

A kanyaró leghatékonyabb megelőzési módszere ugyanis a két dózisból álló, kanyaróvírus-tartalmú kombinált védőoltás, amelyet kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) vakcinával végeznek.

Kinek kell beoltatnia magát?

A kisgyermekek az első (kötelező és ingyenes) oltást 15 hónapos korban kapják meg, ezért joggal merül fel az aggódó nagyszülőkben a kérdés, hogy esetleg most érdemes-e maguknak beadatni az elmaradt kanyaró elleni védőoltást, nehogy még a végén ők fertőzzék meg az unokájukat. A Pénzcentrum ugyanis már több esetről is hallott, ahol a nagyszülők az elmúlt időszak hírei miatt kérték a védőoltást.

A fentieket figyelembe véve, ha valaki nincs beoltva kanyaró elleni (két dózisban), akkor érdemes kérnie a vakcinát, ha:

  • olyan helyre utazik, ahol kanyarójárvány van,
  • illetve ha, magas a fertőződés kockázata. Például ismerten kanyarós beteg van a környezetben.
A 15 hónaposnál fiatalabbak fokozott védelmére akkor van szükség, ha a családtagok a kanyarómegbetegedés reális kockázatának vannak kitéve, azaz ismerten kanyarós beteg van a környezetben, vagy olyan helyre utaznak, ahol kanyarójárvány van. Az oltás előrehozását a jelenlegi magyarországi járványügyi helyzet nem indokolja

- tette hozzá az államtitkárság.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kanyaró elleni védőoltást a háziorvos vényre írja fel, amelyet a gyógyszertárakban tudunk kiváltani, majd azt ebben az esetben a háziorvos adja be. De kérhető a kanyaró elleni vakcina az utazókat ellátó oltóhelyeken is, valamint a volt OEK Utazás- egészségügyi és Oltóközpontjában.

Az MMR oltás ára 10-13 ezer forint körült mozog, amihez még hozzájöhet a beadatási díj is.

A védettség a beadatás után 10-14 nappal alakul ki. A jelenleg alkalmazott MMR kombinált védőoltás kétszeri alkalmazásával élethosszig tartó immunitás hozható létre. Érdemes azonban tudunk, hogy egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos biztonságot. Ritán előfordulhat kanyaró megbetegedés akár a beoltott embereknél is, náluk azonban enyhébben jelentkeznek a tünetek.

Mire kell figyelni, hogy ne kapjuk el?

A kanyaró heveny, nagy fertőzőképességű kiütéses vírusbetegség, amely napjainkban főleg oltatlan emberek körében okoz kiterjedt járványokat. A kórokozót a beteg orr- és garatváladékával üríti. A fertőzőképesség a jellegzetes kiütések kezdete előtt négy nappal kezdődik és 4 napig tart.

A kanyaró elkerülése érdekében az ÁNTSZ az alábbiakat tanácsolja:

  • Érdemes lehet elhalasztani az utazásunkat
  • Mindig tájékozódjunk, hogy az úticélnál van-e beteg
  • Ha láz, légúti tünetek jelentkeznek, akkor maradjunk otthon, ne menjünk közösségbe
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket (pl. bevásárlóközpontokat)
  • Tartsuk be a légúti higiénés etikett és a kézhigiénés szabályokat

A betegség kezelésére nincs specifikus terápia. A kanyaró szövődményei, pl. a tüdőgyulladás, középfülgyulladás, laryngotracheobronchitis gyakoriak, különösen a kisgyermekek körében. Az akut agyvelőgyulladás az, amely gyakran maradandó agykárosodáshoz vezethet, körülbelül minden 1 000 eset közül egyben alakul ki.

A halál elsősorban a légzőszervi és idegrendszeri szövődmények következménye lehet. Az utóbbi európai járványok során minden 5 000 beteg közül egy esetben fordult elő. A halálozás az 5 éven aluliak és az immunkárosodott személyek között magasabb.

Ezen túlmenően a fertőzést követően hat-nyolc év múlva ritkán kialakulhat egy központi idegrendszert érintő betegség (szubakut szklerotizáló agyvelőgyulladás, SSPE), amely viselkedési és értelmi képességeket érintő károsodással és görcsökkel jár. Ez a ritka kórkép 100 000 egy éven aluli gyermek elsődleges kanyarófertőzését követően átlagosan 18 esetben alakul ki.

Loading...

Címkék:
biztosítás, árak, járvány, oltás, védőoltás, kanyaró,