Indiai gyógyszerbotrány: egy magyar termék is érintett

Népszava2017. március 28. 10:31

Egyetlen gyógyszert forgalmaznak hazánkban abból a több mint 300 indiai generikus készítményből, amelyek uniós forgalmazási engedélyének felfüggesztését javasolta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) - írja a Népszava.


A gyógyszerhatóság szerint az érintett cég rosszul kezeli, értelmezi és dokumentálja a gyógyszerekkel kapcsolatos tesztek adatait. Ennek ellenére nincs bizonyíték arra, hogy a szerek ne teljesítenék azt a hatást, amelyet elvárnak tőlük, vagy kárt okoznának azoknak, akik szedik ezeket.

A megbízhatatlan klinikai teszttel gyártott gyógyszerek zömét Németországban, Angliában, Franciaországban, Finnországban, Észtországban, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban hozták forgalomba, de jutott belőle egyebek mellett Ausztriába is. A magyar patikákba csak egyetlen kifogásolt szer került, amely egy vény nélküli, nem szteroid fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletta.

Ennek a terméknek vélhetően felfüggesztik a forgalmazását. Vagyis nem lehet majd kiadni a betegeknek addig, amíg be nem bizonyosodik egyértelműen az ártalmatlansága- írja a lap.

Címkék:
biztosítás, BOTRÁNY, penzcentrum,