Odacsapott a jegybank a magyar biztosítónak

Pénzcentrum2017. március 21. 17:31

Az MNB 20 millió forintos bírságot szabott ki a CIG Pannónia Biztosítóra a részére vezérügynöki tevékenységet végző társaság felügyeleti biztosításközvetítői nyilvántartásba való bejelentésének és vezérügynökként való engedélyezésének elmaradása miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból célvizsgálatot folytatott le a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél (CIG Pannónia Biztosító), annak Olaszországban nyújtott határon átnyúló tevékenysége, illetve - ezzel összefüggésben - a vele együttműködő biztosításközvetítői és kiszervezett tevékenységet végző budapesti székhelyű társaság működése kapcsán.

A jegybank a vizsgálata nyomán megállapította, hogy a CIG Pannónia Biztosító jogsértő módon nem tette meg a szükséges bejelentést az MNB számára az adott társaságról annak biztosításközvetítői felügyeleti nyilvántartásba vételére, s nem szerepeltette azt saját közvetítői belső nyilvántartásában sem. A társaságot a biztosító a jegybank előzetes engedélye nélkül bízta meg vezérügynöki teendők ellátásával is. Mindezeken túl a célvizsgálat az ügymenet kiszervezésével összefüggésben bejelentési késedelmet, valamint belső szabályozási hiányosságokat, pontatlanságot is megállapított. Az MNB a feltárt hiányosságok miatt figyelmeztette a biztosítót az azokkal kapcsolatos jogszabályok betartására, kötelezte a jogszabályszerű működésre, és

20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki.

A bírságösszeg megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy a CIG Pannónia egy, jelentős üzletviteli jogkörrel megbízott biztosításközvetítő kapcsán mulasztotta el a bejelentési és engedélyeztetési kötelezettségét. A megbízott biztosításközvetítők felügyeleti regiszterben történő bejelentése egyebekben is olyan alapvető feltétel, melynek elmulasztása kiemelten súlyos jogszabálysértésnek minősül a biztosítási piac átlátható és biztonságos működésének követelménye szempontjából. Enyhítő körülménynek számított, hogy a CIG Pannóniának az érintett társasággal való jogviszonya részben megfelelt a kiszervezési közjogi szabályrendszerének.

Így reagált a biztosító a bírságra

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Miután a Magyar Nemzeti Bank tavalyi évben zajlott célvizsgálata felhívta a CIG Pannónia figyelmét a bejelentési, engedélyezési hiányosságokra az Olaszországban nyújtott határon átnyúló tevékenysége, illetve a vele együttműködő biztosításközvetítői és kiszervezett tevékenységet végző budapesti székhelyű társaság működése kapcsán, a biztosító a hiányosságok pótlását haladéktalanul megkezdte. A vezérügynöki feladatok ellátásához szükséges engedélyre irányuló kérelmet 2016. augusztus 31-én benyújtotta a Felügyelethez, majd 2017. januárjában megkapta a szóban forgó engedélyt.

A Felügyelet határozatában foglaltak végrehajtását tehát a biztosító már megkezdte és legkésőbb május 31-ig elvégzi. Belső szabályzatainkat, folyamatainkat kiegészítjük, a jövőben pedig még nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy tevékenységünk, működésünk során az összes hiányosságot kiküszöböljük.

Címlapkép: MTI / Marjai János

Címkék:
biztosítás, mnb, bírság, cig, cig pannónia,