Duplájára nőnek a a kátyúkárok: megúszhatod ingyen is a javítást

MTI2017. március 6. 12:00

Tavasszal jelentősen megnő a kátyúk okozta kárbejelentések száma. Bár már az év elején is megszaporodtak a kátyú- és defektkárok, korábbi adatok alapján márciustól májusig kb. duplájára nőnek ezek a bejelentések. Aki szeretné elkerülni, hogy az úthibák okozta autókárokat saját zsebből kelljen rendeznie, érdemes még most kiegészítő biztosítást kötnie rá.

A gördülékeny, probléma mentes kárrendezés érdekében célszerű odafigyelni a helyszínen. A KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület összegyűjtötte, mit érdemes szem előtt tartani, ha kátyúba hajtunk.

Az egyik legfontosabb, hogy a hiteles bizonyításhoz mindenképpen ki kell hívni a helyszínre a rendőrséget, akik jegyzőkönyvét a kárbejelentés részeként csatolni szükséges. Fontos, hogy még a helyszínen készítsünk néhány fényképet az érintett útszakaszról, a kátyúról és a sérült járműről. A kátyú fotózásánál használjunk valamilyen referencia eszközt (pl. öngyújtót vagy töltőtollat), amelyhez viszonyíthatjuk a kátyú méretét és mélységét. A sérült gépjárműről készült fotónál lényeges az is, hogy látszódjon a rendszáma, hogy egyértelműen beazonosítható legyen. A kárigény bejelentése előtt még célszerű meglátogatni a javítót is, ahol kérjünk egy legalább anyag- és munkadíj szinten, tételesen megbontott javítási számlát, vagy javítási kalkulációt.

Aki rendelkezik olyan biztosítással, amely a kátyúkárokat is lefedi, akkor a fenti utasításokat követve fedezhető az akár több százezer forintot is elérő kár teljes összege.

Címkék:
biztosítás, tavasz, kátyú, köbe, defekt,