Jön a dróntörvény: drágább lesz a biztosítás, mint az autóra

Pénzcentrum2017. február 15. 14:40

A minisztérium szerdai tájékoztatásából derült ki, hogy a drónok jelentős részénél (többek között) jogosítványra és felelősség biztosításra is szükség lehet. Ha ezeket elmulasztjuk, akkor akár több százezer forintos bírságot is kaphatunk. A biztosításokat viszont csak kevés szolgáltatónál érhetjük el, ezért utánanéztünk, kihez érdemes fordulni, ha legálisan szeretnénk használni a drónunkat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) foglalkozik a drónokkal kapcsolatos szabályozásokkal hazánkban. A szerdai tájékoztatásuk szerint hamarosan új szabályokat vezethetnek, amelyek megszabják, milyen feltételek mellett reptethetjük a quadrokopterünket. A tervezet szerint

  • A 250 gramm (negyed kiló) alatti drónok játéknak minősülnek és szabadon működtethetők,
  • A 250 gramm és 25 kg közötti quadrokoptereket nyilvántartásba kell venni és a kezelőjének engedéllyel is kell rendelkeznie a reptetéshez. Ez utóbbihoz külön képzésen kell részt venni.
  • A 25 kilogramm feletti drónoknál (a fentiek mellett) már úgynevezett szakszolgálati engedélyre is szükség van, illetve üzemi és repülési naplót is kell vezetni.

A tervezetben azt is kiemelik, hogy a 250 grammnál nehezebb drónoknál felelősség biztosítás megkötésére lesz szükség, ezért feltettünk egy gyors körkérdést a biztosítóknak, hogy mégis, hol érhető el ilyen biztosítás.

Érdekelnek a drónok? Olvasd el a témában írt korábbi cikkünket!

A válaszok alapján arra jutottunk, hogy jelenleg a nagyobb biztosítók között csak ketten foglalkoznak drónbiztosítással, az Allianznál és a Groupamánál érhető el. A válaszok alapján egyébként a szolgáltatók többsége (egyelőre) nem is tervezi a bevezetését:

Nincsen ilyen termékünk és nem is tervezzük bevezetni a közeljövőben

 - árulta el a Posta Biztosító.

Nincs nálunk drón-biztosítás, és egyelőre nem gondolkodunk rajta

- derült ki az Aegon válaszából.

Nem foglalkozunk drón felelősségbiztosítással és belátható időn belül nem is tervezünk ilyet bevezetni

 - tudtuk meg az Uniontól.

Ugyan a drónokra vonatkozó jogszabály megjelenése után a többi szolgáltató is megjelenhet ilyen biztosítással, addig viszont a karácsonyra kapott drón felelősség biztosítását ennél a két szolgáltatónál kell megkötnünk, ha felelősséggel szeretnénk használni a quadrokopterünket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Valóban nem árt a biztosítás

Tavaly nagyjából 10 esetben szabtak ki büntetést a rossz helyen történő drónreptetésért, általában 30 és 100 ezer forint közötti volt a bírság összege. Idén már komolyabb anyagi kárt okozó baleset is történt: egy meghibásodott quadrokopter esett rá egy autóra Budapest belvárosában, a Szabadság hídnál.

Ha a drón tulajdonosának nem volt biztosítása, akkor feltehetően elég mélyen a zsebébe kellett nyúlnia ahhoz, hogy kifizesse a kárt. Persze, ha volt felelősségbiztosítása, akkor ezt megúszhatta, a biztosító fizetett helyette.

A Drónpilóták Országos Egyesületén keresztül kínálja drónbiztosítását a Groupama. Az egyesület tagjai 25 ezer forint éves díj megfizetésével juthatnak felelősségbiztosításhoz

- válaszolta a biztosító képviselője a Pénzcentrum kérdésére, az Allianz pedig az alábbi választ küldte nekünk, kitérve arra, hogy mire nyújt pontosan fedezetet a drónbiztosítás:

A felelősségbiztosítás megkötésére többek között az ipari tevékenységet, a mezőgazdasági felmérést végző, filmezést, vadszámlálást, elektromos vezeték ellenőrzését, média- és oktatási tevékenységet folytatóknak van lehetőségük. A felelősségbiztosítás fedezi a harmadik személynek okozott károkat, és kiterjed a személyi sérüléssel (élet, testi épség, egészség sérülése) kapcsolatos nem vagyoni sérelmekre.

Ami viszont ennél is lényegesebb, hogy az Allianznál nem feltétlenül egységes a fizetendő biztosítási díj:

A díjakat kockázatarányosan alakítottuk ki; a drónokkal kapcsolatos lehetséges kockázatok közé tartozik a dologi és vagyoni károk okozása (pl. ütközés, leesés), személyi sérülések kiváltása. Egy több kilós eszköz jelentős kár okozására is képes.

A pontos szabályok egyébként néhány hónap múlva léphetnek életbe, de a biztosítást már most érdemes megkötnünk, ha nem szeretnénk a meghibásodott drón miatt százezreket fizetni egy okozott kárért.

Cikkünk megjelenése után kaptuk meg a Generali válaszát, miszerint egyelőre nincs drónbiztosításuk, de már készülnek vele. Íme a válaszuk:

Nálunk a drónokat érintő felelősségbiztosítási termék fejlesztése már folyamatban van, de egyelőre érdemi információval nem tudunk szolgálni.
Loading...

Címkék:
biztosítás, felelősségbiztosítás, drón, dróntörvény,