Csődbe viszik a családot a nagyszülők: csak ennyibe kerülne előre gondolkodni

Pénzcentrum2016. október 28. 13:04

A temetések több százezres tételt jelentenek a családi kiadásokban, de az sem ritka, hogy a költségek megközelítik az 1 millió forintot. Ekkora összeg sok családnak jelenthet megfizethetetlen terhet, azonban előre gondoskodva magunkról megkímélhetjük szeretteinket a későbbi családi csődtől. De mennyibe kerül ez nekünk?

A méltó végtisztesség megadása nem csak érzelmileg, hanem anyagilag is megterhelő kötelezettség. Míg egyes kisebb településeken a hamvasztásos temetés már 200 ezer forintból is kihozható, van olyan fővárosi temető, ahol a hagyományos temetés díja extra elvárások nélkül is elérheti a 700-800 ezer forintos összeget. Nem csoda, hogy egyre több idősebb ember érzi úgy, hogy ezt az akár félévi teljes nyugdíját meghaladó összeget csak előzetes gondoskodás útján fogja tudni előteremteni. Ehhez a biztosítók ma már speciális kockázati életbiztosítások révén kínálnak megoldásokat, e piac rövid áttekintését célozza az Erste és az Union biztosítók közös elemzése.

Hogy micsoda? Temetésbiztosítás?

A kegyeleti biztosítások előnye, hogy előre meghatározott összeget fizetnek ki a biztosított halálakor, függetlenül attól, hogy haláláig - az első 1-3 év között megszabott várakozási időn túl - mennyi időn keresztül fizette annak díját. Általában 50 éves kortól lehet elkezdeni a befizetéseket, de a biztosítás megkötésére egészen 80 éves korig lehetőség van.

A temetéskor kifizetendő, előre meghatározott biztosítási összeg természetesen függ a belépési életkortól, valamint a havonta fizetett díj összegétől. Míg például 56 évesen havi 3000 forint körüli összeget is elegendő fizetni félmilliós térítésért, addig 70 éves korban 5700 forint a havi díj. Magasabb díj vállalása esetén a szolgáltatás mértéke is jóval magasabb, milliós összeg is lehet. A döntést az anyagi helyzeten kívül az is meghatározza, hogy milyen jellegű temetési szolgáltatásra tart igényt a biztosított, valamint az a döntés, hogy szeretne-e a temetésen kívül más célokra is költeni az összegből.

Bár a kegyeleti biztosítások élethosszig tartanak, a díjfizetés nem feltétlenül tart addig: általában 85 évnél húzzák meg azt a határt, amely felett a biztosított a továbbiakban már további fizetés nélkül is igényt tarthat a teljes szolgáltatásra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
biztosítás, temetés,