Százezreket is bukhatnak az autósok, ha nem figyelnek erre a KRESZ-táblára

Magyar Nemzet2016. szeptember 29. 09:35

Elég veszélyes vaddal ütközni, ráadásul a kár általában százezrekben mérhető - írja a Magyar Nemzet.

Vaddal ütközni igencsak veszélyes, az utána következő kártérítési hercehurca pedig kicsit sem egyszerű, a legtöbbször nehéz megmondani, hogy a balesetekért ki és milyen mértékben felelős. Azonban, ha ki vannak rakva a vadveszélyt jelző táblák, akkor a balesetért könnyen hibáztatható az autós, de nehéz megmondani, hogy a táblánál milyen sebesség jelenti az elővigyázatosságot.

A vadásztársaságok által elveszett értékes vad árát fedezi az autós kötelező felelősségbiztosítása. Ha azonban nincs felelőse a balesetnek (például nem volt vadveszélyt jelző tábla), akkor mindkét fél maga viseli a keletkezett kárt: a vadásztársaság kénytelen "leírni" egy szarvast az állományából, az autósnak meg van egy összetört autója, amit megcsináltathat.

Viszont a kép árnyaltabb lesz akkor, ha egy adott útszakaszon gyakran következik be vadelütés, gyakran bukkannak fel vadak. Ha a bíróság helyt ad ennek és megállapítja a vadásztársaság felelősségét, mert nem helyezett ki táblát, akkor ki kell fizetniük az autóban okozott kárt.

Címkék:
utazás, kár, vadbaleset,