Akár hetekre kiüthet a munkából most ez a betegség

Pénzcentrum2016. május 4. 11:03

Idén sem csillapodik a tavalyi évben rekordszámú megbetegedést okozó bárányhimlő-hullám. Ez pedig fokozott veszélyt jelent a többgyermekes családokra, a betegségen át nem esett felnőttekre és a várandós kismamákra nézve - hangzott el a Róbert Károly Magánkórházban gyermekgyógyász és szülész nőgyógyász szakértők bevonásával tartott satótájékoztatón.

Idén már csaknem 17 ezer bárányhimlő megbetegedést regisztráltak, ez pedig 40 százalékkal meghaladja a 2014-es esetszámot és 10 százalékkal az 5 éves referencia értéket. Ez azt vetíti előre, hogy idén is - a kicsik és nagyok -

több tízezren eshetnek majd ágynak.

Sokan már ismerik, hogy a betegség lázzal, hólyagos kiütésekkel és viszketéssel jár, és akár 2-3 hétig elhúzódhat. A gyermekek 90 százaléka többnyire már óvodás korában átesik ezen a betegségen, ennek oka, hogy a bárányhimlőt okozó varicella vírus: cseppfertőzéssel terjed, de a fertőzés átviteléhez nem is szükséges testi érintkezés. Poharak, evőeszközök, ruhanemű, ágynemű, közös játékok is terjesztik a kórt. De a betegség "elkapásához" már az is elég, ha 15-20 percet közös helyiségben töltünk a beteggel.

A bárányhimlő lappangási ideje 10-21 nap, a fertőzést követő 2-3 héten belül a tünetek már láthatóak. A beteg azonban már a tünetek megjelenése előtt már 1-2 nappal fertőz, ez pedig könnyen járvány kialakulásához vezethet. A megbetegedések kétharmada a 6 éven aluliakat érinti, de a megjelenése a 3-5 évesek között a leggyakoribb.

Póta György gyermekgyógyász szakember szerint a bárányhimlő fokozottan veszélyes a többgyermekes családokra, ahol általában járványszerűen söpör végig a betegség. Ezekben a családokban kulcsfontosságú a védőoltással történő megelőzés, hiszen az akár hetekig elhúzódó betegségsorozat a kieső munkavégzés miatt anyagilag is megterhelő lehet. Egy éves kor után, de mindenképpen a közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltani a gyerekeket: a legjobb időzítés, ha a kisgyermek 15-18 hónapos korban kapják meg.

Nemcsak a gyerekek fertőződhetnek meg

A fiatal felnőtt kort nem szerencsés úgy megélni, hogy nincsen védettségünk, ez pedig a hölgyekre fokozottan érvényes

- mondta el Póta György, a Háziorvosok Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Akik gyerekkorban nem estek át a betegségen, azok felnőttkorban is ugyanolyan fogékonyak lehetnek rá. Az érintettek aránya a magyar felnőtt lakosság 5-10 százalékát is kiteheti. A felnőttkori bárányhimlő ráadásul rendszerint súlyosabb lefolyású és a szövődmények előfordulásának kockázata is nagyobb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A várandós édesanyák is különösen veszélyeztettek, ha az egyik családtagjuk megbetegszik. A legkritikusabb időszak a terhesség első 20 hete. A bárányhimlőnek pedig a magzatkárosító hatása is jelentős. Ezért a védőoltás már a gyermekvállalás tervezésének időszakában ajánlott.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos adatai szerint a világon évente 4,2 millió szövődményes bárányhimlő - fertőzésből 4 200 este a beteg halálával végződik, ezért a WHO ajánlásában a bárányhimlő elleni védőoltás is szerepel.

Az oltásra nincs támogatás

Bár hazánkban is szó van róla, hogy a bárányhimlő vakcinát beemelik az oltási rendben, ezt egyelőre csak receptre lehet igényelni. A vakcinák gyerekenként akár 18 -20 ezer forintba is kerülhetnek, azonban a jelenlegi adatok szerint ez egy életre szóló védettséget biztosít. A bárányhimlő elleni ingyenes védekezés jelenleg csak az önkormányzati finanszírozású programok segítségével érhető el.

Loading...

Címkék:
biztosítás, járvány, oltás, bárányhimlő,