Milliókat tesz a zsebünkbe Matolcsy: csak ennyi kell hozzá

Pénzcentrum2016. március 2. 14:31

Akár 14 százalékkal több pénz is maradhat a zsebünkben a megtakarításunk végén, amikor életbe lép a jegybank ajánlása az életbiztosítások költségeiről. Ez jelentős összeg, különösen, ha egy hosszabb, 20 éves tartamú szerződésről van szó. Kiszámoltuk, mennyivel többet vehetünk fel a megtakarításunk végén.

Az etikus életbiztosítás koncepció következő lépéséről beszélt a Portfolio Biztosítás 2016 konferenciáján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetekért felelős ügyvezető igazgatója, Kisgergely Kornél. Ezzel a befektetési egységekhez kötött más néven unit linked (UL) életbiztosítások költségeit teszik átláthatóbbá és egyben olcsóbbá is. Ugyan még a konzultációs szakaszban járunk, azonban a szabályozásnak köszönhetően hamarosan csak három költségelemet számolhatnak fel a biztosítók:

  • Kockázati díj
  • Fix költség
  • A megtakarított összegre számított (befektetési) költségek.

Az MNB számításai szerint az ajánlásnak köszönhetően a unit linked életbiztosítások után lejáratkor felvett összeg átlagosan 14 százalékkal lehet magasabb, mint most. A jegybank szerint azonban ehhez nem elég önmagában az ajánlás, a jelenlegi átlagos 6,4 évig tartó szerződéseknek legalább 8 évig ki kell tolódnia. Hosszabb távon viszont az is előfordulhat, hogy a 10 évet is meghaladja a szerződések átlagos tényleges futamideje.

Mennyit jelent ez forintosítva?

Ha egy 20 éves szerződést veszünk alapul, amely végig díjrendezett, akkor a 14 százalékkal magasabb összeghez a költségek 1,2 százalékos csökkenésére van szükség. Ha azt feltételezzük, hogy a költségek a hozammal egy szinten vannak, akkor a befizetéseinkkel megegyező összeget kaphatunk kézhez a futamidő végén.

Havi 25 ezer forintos befizetéssel, 20 éves tartammal számolva ez 6 millió forintot jelent. A 14 százalékos növekedés így azt jelenti, hogy 842 ezer forinttal több maradhat a zsebünkben.
Loading...

Érdemes lehet eljátszani a gondolattal, hogy mennyivel több pénz maradhat a zsebünkben, ha még ennél is olcsóbb lenne az életbiztosításunk. Ha például a költségek 2 százalékkal csökkennek, akkor már 24 százalékkal nő a visszakapott összeg, ha pedig 4 százalékkal olcsóbb biztosítást kötünk, akkor több mint másfélszer nagyobb (55 százalék) lehet a teljes felvett összeg. Ez a fenti példával számolva plusz 1 millió 435 ezer, illetve plusz 3 millió 291 ezer forint lehet. Ehhez persze lehet, hogy a fentihez képest szigorúbb szabályozásra és olcsóbb életbiztosításokra lenne szükség, azonban hosszú távon ez sem elképzelhetetlen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A többlet összeg egyébként sokkal nagyobb is lehet a fentieknél, ha magasabb összeget teszünk félre. Havi 50 ezer forintos megtakarításnál

  • 1,2 százalékos csökkenésnél 1,7 millióval,
  • 2 százalékos csökkenésnél 2,9 millióval,
  • 4 százalékos költségcsökkenésnél pedig 6,6 millióval többet vehetünk fel a biztosítótól, mint a mostani szabályok mellett tehetjük.

Címkék:
biztosítás, életbiztosítás, tkm, költség,