Milliókkal több maradhat a magyarok zsebében: jön az MNB reformja

Pénzcentrum2016. március 1. 12:26

Milliókkal több maradhat a takarékoskodók zsebében, ha életbiztosításokkal tesznek félre. Újabb pontot ismerhettünk meg az etikus életbiztosítás koncepciójáról, a jegybank ügyvezető igazgatója ismertette, hogyan változnak a megtakarításos biztosítások. Kisgergely Kornél a Portfolio Biztosítás 2016 konferencián ismertette, milyen ajánlásokat tesz a jegybank.

A harmadik pont a jegybank unit linked ajánlás lesz, amivel a UL termékek hiányait pótolhatják a biztosítók


- mondta Kisgergely Kornél, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetekért felelős ügyvezető igazgatója a Portfolio Biztosítás 2016 konferenciáján.

Mit tartalmaz az ajánlás?

A unit linked (UL) termékek reformjára van szükség ahhoz, hogy versenyképesebb legyen más megtakarításokhoz képest. Az ajánlás még konzultációs szakaszban van, azonban néhány részletet már megtudhattunk:

  • A teljes költség mutatók (TKM) tovább csökkenhetnek az életbiztosításnál
  • Átláthatóbbá teszik a költségeket, kevesebb költségelemet tartalmazhatnak a biztosítások
  • Három típusú költséget számolhatnak fel a biztosítók lehet: kockázati díj, fix költség, megtakarított összegre számított költségek
Az MNB számításai szerint az intézkedéseknek köszönhetően 14 százalékkal magasabb lehet a lejáratkor felvett összeg a megtakarításos (UL) biztosításoknál.

Persze ehhez arra is szükség van, hogy a jelenlegi 6,4 évig aktív szerződések 8-10 évig ne szüntessék meg a biztosításukat. Hosszabb távon az sem elképzelhetetlen, hogy a szerződések átlagos futamideje a 10 évet is meghaladja majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Loading...

 

Címkék:
biztosítás, életbiztosítás,