Rossz hír az autósoknak: egyre drágább a kötelező biztosítás

Világgazdaság2016. január 22. 09:00

Tovább emelkedett a kötelező biztosítás díja. Éveken át folyamatosan csökkentek a tarifák, most viszont fel kell majd készülni az akár 30-40 ezer forintos biztosításokra - írja a Világgazdaság.

Akár rekordot is dönthet idén a kötelező felelősség-biztosítások (kgfb) átlagdíja, ha olyan ütemben drágul tovább a szolgáltatás, mint az év első heteiben. A Netrisk kgfb-indexe szerint a múlt héten 31 499 forintos átlagos éves díjjal kötöttek biztosítást az autósok, ez csaknem 43 százalékkal magasabb a tavaly ilyenkorinál.

A CLB Független Biztosítási Alkusznál még magasabb az idei átlagtarifa, meghaladja a 35 ezer forintot. A legdurvább, 40-100 százalékos díjnövekedés az elmúlt 12 hónapban a nagy haszongépjárműveknél volt. Harmincezer forint fölött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint utoljára 2009-ben volt a kötelező díja, a legmagasabb tarifát 2007-ben fizették ki az autósok, átlagosan 35 120 forintosat.

A CIG Pannónia EMABIT hirdet ugyan díjat, de évek óta kiárazza magát a piacról, a hagyományosan olcsónak tartott Astra csődbe ment, a szintén olcsónak számító Köbe pedig a jegybank intézkedése miatt egyelőre nem köthet új szerződéseket. Szabó Imre, a Groupama gépjármű-biztosítási főosztályvezetője szerint az utolsó hivatalos, 2015. III. negyedéves adatok alapján az átlagdíj 22 204 forint volt.

Címkék:
biztosítás, KGFB, drágulás,