Mit árul el rólad az adókártyád száma? Ezt biztos nem tudtad!

Pénzcentrum2015. november 25. 11:02

Cikksorozatunk legújabb részében az adókártya és a TAJ kártya számait vizsgáltuk meg közelebbről. A számok jelentésén kívül azt is megnéztük, hogy mikor és hogyan használhatjuk ezeket a kártyákat. Mindig be kell mutatnunk az eredetit? Vagy esetleg elég csak a másolat?

Adóazonosító jel

Az adóazonosító jel használatát 1996. szeptember elsejével vezették be, ekkortól ez váltotta fel a személyi számot. Így 1996 szeptemberétől ideiglenes, majd 1997-től végeleges adóigazolványt (adókártyát) állít ki az adóhatóság.

1996-ban az adóhivatal tömegesen képezte az adóazonosító jelet azoknak, akik 1995. december 31-e előtt jövedelmet szereztek és szja-bevallást nyújtottak be, és azoknak is, akikkel munkáltatójuk számolt el és erről a munkáltató adatot küldött a hivatalhoz

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Adóazonosító jelre azért van szükségünk, mert ez alapján azonosíthatjuk magunkat a NAV-nál. Vagyis ezt a számot kell ráírnunk az adózással kapcsolatos iratokra, sőt, ezzel a számmal tart minket nyilván az önkormányzati adóhatóság is, ezért a helyi adókkal kapcsolatosan is erre a számsorra van szükségünk.

KATTINTS! Ha kíváncsi vagy, mit árul el rólad a bankszámlaszámod, a bankkártyád száma, vagy a személyi számod.

Kinek van adókártyája?

Az adóigazolvány kiváltása nem kötelező, azonban az adózásról szóló törvény szerint, akinek nincsen adóazonosító száma, annak a jövedelemadó-köteles bevételének megszerzése, költségvetési támogatás igénylése előtt írásban kell bejelenteni az adatait a NAV- nál.

A bejelentés alapján a NAV a magánszemély adóazonosító jelét megállapítja és arról 15 napon belül adóigazolványt állít ki.

Mit mutatnak meg a számok?

Az adóazonosító jel egy 10 jegyű szám. Az 1. számjegy egy állandó 8-as szám, ami azt mutatja meg, hogy az adóalany egy magánszemély. 2-6-ig a számjegyek a születési dátumunk és az 1867. január 1. között eltelt napok számát jelölik. A 7-8-9-es helyen álló számok pedig, az azonos napon születettek megkülönböztetésére szolgáló véletlenszerűen képzett sorszámot takarják. A 10. számjegy egy ellenőrző szám, amit az 1-9 számjegyek felhasználásával, matematikai módszerekkel képeznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Te is kiszámolhatod!

Az adóazonosító jel 10. számjegyét úgy kell képezni, hogy az előtte lévő 9 számjegy mindegyikét szorozni kell azzal a sorszámmal, ahányadik helyet foglalja el az azonosítón belül. (Első számjegy szorozva eggyel, második számjegy szorozva kettővel és így tovább.) Az így kapott szorzatok összegét el kell osztani 11-gyel, és az osztás maradéka a 10. számjeggyel lesz egyenlő. A születési sorszám nem adható ki, ha a 11-gyel való osztás maradéka egyenlő tízzel.

TAJ kártya

A Társadalombiztosítási Azonosító Jelet (TAJ kártyát) szintén 1996. szeptembere óta használjuk, ez a szám többek között az egészségbiztosítási szolgáltatások igénybevételekor szükséges, de fontos egyedi azonosítója a társadalombiztosítási ellátások nyilvántartásainak is.

Kinek van TAJ kártyája?

Magyarországon a társadalombiztosítási szabályok szerinti biztosítottak és az egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultaknak kell legyen TAJ kártyája. Ezt a kártyát kell felmutatunk az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor.

A hatályos jogszabályok nem tartalmaznak olyan szabályozást, amely szerint a TAJ szám bediktálása vagy a hatósági igazolvány másolatának bemutatása elegendő ott, ahol a TAJ kártya bemutatása kötelező

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Érdekesség azonban, hogy az új szabályok szerint idén július elsejétől a véradásnál már nem kötelező a TAJ kártya felmutatása. Már akkor is adhatunk vért, ha bemondjuk a kártyánk számát. A vérellátó ettől függetlenül azt kéri, hogy a véradóknál legyen TAJ kártya, vagy annak másolata, ami lehet akár egy okostelefonos fénykép is.

Mit mutatnak meg a számok?

A TAJ szám egy 9 számjegyből áll, képzését pedig jogszabály határozza meg. Bármennyire is meglepő, de a számoknak nincsen külön jelentése. Az első 8 számjegy egy folyamatosan kiadott egyszerű sorszám, ami mindig eggyel több, mint az előző, utoljára kiadott sorszám. A 9. számjegy pedig egy ellenőrző szám.

Ellenőrző szám-matek

A TAJ szám első nyolc számjegyéből a páratlan helyen állókat hárommal, a páros helyen állókat héttel szorozzuk, és a szorzatokat összeadjuk. Az összeget tízzel elosztva a maradékot tekintjük a kilencedik számnak, azaz CDV kódnak.
Loading...

Címkék:
biztonság, taj-kártya, adókártya, jelentés, adóigazolvány,