A titkosszolgáknak nem jár biztosítás: kössön mindenki magának

Magyar Nemzet2015. november 24. 09:30

Legfeljebb 1945 forintba kerül fejenként évente a Belügyminisztériumhoz (BM) tartozók teljes körű éves biztosítása, a titkosszolgálatoknál dolgozókat ugyanakkor nem biztosítják - írja a Magyar Nemzet.

A Belügyminisztériumhoz tartozó, biztosítási szempontból veszélyes munkát végzők köre meghaladja az ötvenezer főt. A BM 2013-tól a CIG Pannónia Életbiztosítóval áll szerződésben, ahol összesen 62 ezer fő biztosítására van lehetőség közel 115 millió forintért. Ezek alapján egy fő éves biztosítása kevesebb, mint 2 ezer forint.  A titkosszolgálatok, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársaira azonban nem terjed ki a szerződés, ők önállóan köthetnek biztosítást.

A tárcának a CIG Pannónia Életbiztosítóval megkötött szerződése óta összesen 2 142 káreseményt tart nyilván a biztosító, és mind az új, mind a korábbi, 2013-ban kötött életbiztosítási szerződés a Föld egész területére szól. A baleset-biztosítási védelem azonban csak Magyarországra és a Magyarországgal határos államok területén végzett műtétek körére és ápolásra terjed ki.

Bármely okból bekövetkező halál esetén 900 ezer forint jár, kivéve az öngyilkosságot, ilyen esetben ugyanis nem fizet a biztosító. Ha az elhunytnak kiskorú gyermeke van, akkor plusz ötszázezer forint jár. Baleseti halál esetében a térítés kétmillió-kétszázezer forint, amihez plusz 250 ezer jön, ha közlekedési balesetben veszti életét a biztosított. Ugyancsak plusz ötszázezer forint jár, ha égési sérülés miatt történik haláleset, vagy ha erőszakos cselekmények miatt veszti valaki életét. A biztosító nem fizet például a biztosított súlyosan ittas állapotával összefüggésben bekövetkező eseményekre, és ugyancsak kizáró ok, ha a biztosítási esemény a biztosítottnak háborús cselekményben való aktív részvétele miatt következett be.

Címkék:
biztosítás, karrier, belügyminisztérium, titkosszolgálat,