Egy nap alatt 3 helyen járt a mestertolvaj: mutatjuk, hogy védekezz

Pénzcentrum2015. november 16. 17:04

Egy tárnoki férfi nagyon komolyan vette a közmondást, miszerint három a magyar igazság, ugyanis egy nap alatt három helyre is betört. A Rendőrség ugyan hamar lekapcsolta, és már előzetesben van, de nem ez az egyetlen ilyen eset, ugyanis Magyarországon kiugróan magas a lakásbetörések száma. A megelőzés sajnos nem mindig elég, mutatjuk, mit kell tenni ilyen helyzetekben.

Az Érdi Rendőrkapitányság eljárást folytat betörés, és lopás megalapozott gyanúja miatt egy 24 éves férfi ellen, aki a vádak szerint egy nap alatt három helyre is betört Tárnokon, és motorkerékpárt, valamint bukósisakokat tulajdonított el - írja a police.hu.

Magyarországon a rendőrségi eljárásban regisztrált lakásbetörések száma kiugróan magas, csak Budapesten összesen 6680 betörést regisztráltak a tavalyi évben. Második helyen Pest megye áll, de Borsod, Somogy és Baranya megye sem mondható biztonságosnak a számok alapján. Bár 2012-től a lakásbetörésekben lezárult nyomozások egyre eredményesebbek, 2014-ben ez így is csak 19,4 százalékot tett ki. Mivel a megelőzés nem mindig elég, hasznos lehet, ha van biztosításunk.

Loading...

Mit kell tenni, ha betörtek a lakásba?

Amennyiben hazaérkezve azt látjuk, hogy betörtek otthonunkba, akkor próbáljuk meg a helyszínt abban az állapotában hagyni, ahogyan találtuk, és egyből hívjuk fel a rendőrséget. Ne érjünk semmihez és ne mozdítsunk el semmit a helyéről. A rendőrséget a kiérkezésekor részletesen tájékoztassuk, mit tapasztalunk, és hogy megváltoztattuk-e a helyszínt. Az is fontos információ, hogy van-e riasztórendszer vagy kamera otthonunkban. Ezután egy helyszíni szemle következik, aminek időtartama függ a helyszín fajtájától (családi ház, lakás, üzlet, pince, tároló), méretétől és elhelyezkedésétől, az ott található nyomok mennyiségétől. Emellett a rendőrségi helyszínelést követően két napon belül jelenteni kell az eseményt a biztosítónak is.

Milyen biztosításra van szükségünk?

Az ilyen helyzetekben lakásbiztosítási szerződésre van szükség, de fontos, hogy az díjjal fedezett legyen és a kockázati kör kiterjedjen a betöréses lopásokra is. Lényeges, hogy a szerződésben szereplő ingóságok megfelelő biztosítási összeggel, valós értéken szerepeljenek a biztosítási szerződésben, ezzel ugyanis elkerülhető az alul-, illetve túlbiztosítás lehetősége.

A legtöbb lakásbiztosításon belül biztosíthatóak az ékszerek, nagy értékű ingóságok, és a műtárgyak is. Értéktől függően előfordulhat, hogy ezekről a vagyontárgyakról tételes listát és fényképet is szükséges csatolni az ajánlat mellé a szerződés megkötésekor.

A bizonyítás bármilyen, a bíróság által is elfogadott módszerrel lehetséges (számla, garanciajegy, fénykép stb.)

Ezen vagyontárgyak biztosításának a díja nagyban függ az értéküktől, illetve a választott biztosítási terméktől, vagyis hogy milyen fedezetekre nyújt védelmet.

Loading...

Hogyan és mikor kaphatunk kárpótlást?

Ilyen esetben két dolgot kell tenni a lehető legrövidebb időn belül. Az egyik a rendőrségi feljelentés, ekkor a rendőrség a helyszíni szemle alapján jegyzőkönyvet készít. A másik, hogy az esetet az észleléstől számított két napon belül jelenteni kell a biztosítónak. Ennek többféle módja van, az ügyfélszolgálati irodákban személyesen, a Call Centernek telefonon vagy e-mail-ben, de postai úton is lehetséges. A bejelentéskor meg kell adni a szerződésszámot, a kár időpontját, helyét és jellegét valamint egy hozzávetőleges kárértéket. A további teendőket, a beküldendő iratok, bizonylatok körét a kárszakértő fogja meghatározni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt, hogy bizonyos tárgyak a tulajdonunkban voltak bizonyíthatjuk:

  • Számlával
  • Garancialevéllel
  • Az ellopott tárgyról készült fényképpel
  • Tanúval
  • Bármely olyan egyéb módon, amivel az esetet a bíróságon is bizonyítani tudjuk

A kárpótlást pedig az elbíráláshoz szükséges dokumentumok biztosítóihoz való beérkezése után legkésőbb 15 napon belül megkaphatjuk.

Mit lehet tenni, hogy megelőzzük a betöréseket?

A betörések megelőzése érdekében jól jöhet, ha megfogadjuk az alábbi tippeket:

  • A Facebook újítása, hogy az ideiglenes profilképnél beállíthatjuk azt, hogy az adott kép csak egy bizonyos ideig legyen látható, ami után automatikusan visszaáll az eredeti profilképünk. Sokan éppen a távollétük alatt állítják be ezeket a képeket, így a betörőknek nyomozni sem kell azután, hol van üres lakás. Az otthon készült képek feltöltését is kellő óvatossággal kell kezelni, ugyanis a bűnözők ezek alapján pillanatok alatt felmérhetik a lakásban található értékeket.

  • Mielőtt elindulunk otthonról, ellenőrizni kell, hogy be vannak-e zárva az ablakok és ajtók. Célszerű megemlíteni a szomszédoknak, ha elutazunk, és megkérni őket, hogy figyeljenek a lakásra.

  • A jó minőségű biztonsági zárak és nyílászárók alkalmazása mellett érdemes olyan időzített kapcsolókat is üzembe helyezni, amelyek rendszeres időközönként felvillannak. Így úgy tűnik, mintha a lakók otthon lennének. Ráadásul ezek a kapcsolók rádió- vagy tévékészülékekhez is csatlakoztathatók, így nem jelentenek nagy anyagi kiadást. A bejárati ajtónál elhelyezett mozgásérzékelő lámpák szintén hatásosak lehetnek.

Címkék:
biztosítás, lopás, betörés, megelőzés,