Húspánik ide vagy oda: nem írják át a menüt a kórházak

Pénzcentrum2015. október 30. 08:35

Néhány napja robbant be a köztudatba a World Health Organisation (WHO) jelentése, miszerint a szalonna, a sonka és a kolbász is legalább annyira rákkeltő, mint a cigaretta. Ennek ellenére nem tervezik a közétkeztetési és a kórházi menük átírását - írja a Népszabadság.

Egyelőre nem fogják átírni a közétkeztetési és a kórházi menüket a WHO jelentése miatt. Polgár Csaba professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettese szerint a WHO közleményében a vörös és a feldolgozott húsok rákkockázatáról semmilyen új adat nem szerepelt. Nem kell törölni az étrendből a vörös húsokat és a felvágottakat, a lényeg az, hogy mértékkel fogyasszuk ezeket. Nem a húsokkal, hanem az elkészítési móddal lehet probléma, a nagyüzemi módon feldolgozott termékek ugyanis növelik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Bár az onkológiai intézetben füstölt húst nem kapnak a betegek, feldolgozott vörös húst, és tőkehúst igen. A húsok kétharmada szárnyas, 7-10 naponként pedig hal is kerül a betegek tányérjára, valamint májkrém, virsli, grillezett és sült hús is szerepel az étlapon. A már meglévő daganatot az étkezés nem befolyásolja, ugyanis a betegség gyorsabb lefolyású, minthogy a káros élelmiszerek kifejthetnék hatásukat. A daganat hosszú időn keresztül alakul ki, a kórházban a diéta értelme már csekély lenne - nyilatkozta a lapnak több onkológus.

Ettől függetlenül az egészséges emberek számára ajánlott táplálkozási javaslatok a betegeknél is irányadóak lehetnek, náluk elsősorban a megfelelő és jó minőségű fehérjebevitel fontos, de kismértékben a húsfogyasztás sem tiltott - tette hozzá Kiss István professzor, a Pécsi Egyetem népegészségtani intézetvezetője. Nagy valószínűséggel az óvodákban és az iskolákban sem módosítják a menüket, mert a konyhatechnológia most is korszerű, a húsokra vonatkozó ajánlások pedig eddig is érvényben voltak.

Címkék:
biztosítás, hús, közétkeztetés, who, menü, onkológus,