Astrások, figyelem! Ezt nem árt tudnotok az átszerződéshez

Pénzcentrum2015. október 22. 13:01

Akkor is be kell fogadniuk a biztosítóknak a közös megegyezéssel távozott volt Astra-biztosítottakat, ha az Astra Biztosító még nem jelentette be a központi kártörténeti nyilvántartási rendszerben a régi szerződés lezárultát - derül ki az Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből.

Az MNB értesülései szerint egyes volt Astra biztosítottaknak - akik közös megegyezéssel szeptember 30-ig megszüntetették az Astrával a gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésüket - az új, másik biztosítónál megkötött kgfb-szerződését visszamenőleges hatállyal törlik, s a már befizetett díjat az ügyfél részére visszafizetik. Ez abban az esetben történik meg, ha a biztosítók központi kártörténeti nyilvántartási rendszerében (KKNYR) a korábbi kgfb-szerződés megszűnését az Astra Biztosító még nem jelentette be.

Attól függetlenül, hogy a régi szerződés kapcsán a kötvénynyilvántartásban, illetve a KKNYR-ben milyen adatok szerepelnek, a biztosítóknak az új szerződést kötelező érvényesnek elfogadni, és ekként kell rögzíteni a belső nyilvántartásukban. Ha pedig a KKNYR-ből visszakapott hibaüzenet miatt a biztosító törölte saját belső nyilvántartásából a nála kötött új szerződést, akkor azt visszamenőleges hatállyal ismételten köteles rögzíteni és kezelni. További elvárás az új biztosítóktól, hogy a régi Astrás kgfb-szerződés 2015. szeptember 30-i időponttal, közös megegyezéssel történt megszüntetéséről a kötvénynyilvántartásnak és a KKNYR-nek is adatot szolgáltasson.

Előbbiek feltétele, hogy:

  • az ügyfél az új biztosítóhoz benyújtott kgfb-szerződéskötési ajánlatán előző biztosítóként az Astra Biztosítót,

  • a régi kgfb-szerződés megszűnésének okaként közös megegyezést,

    Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

    A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • az új szerződés kockázatviselési kezdeteként pedig 2015. október 1-ét tüntesse fel.

A Parlament által sürgősséggel elfogadott, október 8-án hatályba lépett kgfb-t szabályozó törvény módosítása szerint az Astra megszűnése után annak magyarországi kgfb-ügyfelei azonnal új szerződést köthetnek egy másik biztosítóval. Mivel a régi biztosításuk az új szerződés kockázatviselésének kezdete előtti napon automatikusan megszűnik, a továbbiakban átszerződni kívánó volt Astra kgfb-ügyfeleket már ez a probléma nem fogja érinteni.

Címkék:
biztosítás, biztosítóváltás, astra,