Kinek nincs ma Magyarországon lakásbiztosítása? Itt a válasz

Pénzcentrum2015. szeptember 3. 12:00

Tízből heten rendelkeznek lakásbiztosítással a GfK idei első féléves biztosításpiaci adatai szerint. Az ingatlanjukat nem biztosítók jellemzően a fiatal, 20-29 éves korosztály tagjai, akik saját lakással még nem rendelkeznek, főleg albérletben élnek.

A friss adatok szerint 2015 első felében a magyar felnőttek 68 százalékának háztartása, azaz tízből mintegy heten rendelkeztek lakásbiztosítással. A fennmaradó több mint 30 százaléknak otthonát nem védi biztosítás, igaz csak közel 70 százalékuk rendelkezik saját lakással.

A lakásbiztosítással rendelkezők nagyobb arányban a Nyugat-Dunántúlon és Pest megyében találhatók - e két régióban a lakásbiztosítással való ellátottság 81, illetve 70 százalékos, míg a fővárosban a legalacsonyabb, 60 százalék. Az ingatlanbiztosítás fontosságának felismerése az életkorral, illetve ezzel összefüggésben a saját lakásban élők arányával párhuzamosan nő: az otthonukat biztosítók hányada a 40 évnél idősebbek körében a legmagasabb, 70 százalékot is meghaladó. Az egyetemet, főiskolát végzettek körében tízből nyolcan, a gimnáziumi érettségivel rendelkezők körében pedig tízből heten biztosított ingatlanban laknak. Az adatok arra is rámutatnak, hogy azok, akiknek gyerekük van (velük egy háztartásban), magasabb arányban rendelkeznek lakásbiztosítással (76 százalék), mint a nem gyermekkel együtt élők (66 százalék).

A heves zivatarokban nem szűkölködő nyár után különösen érdekes lehet megvizsgálni, kik azok, akik otthonukat, ingatlanukat nem biztosítják különböző károk ellen.

A GfK rendszeres, negyedévente készülő felmérése alapján elmondható, hogy a lakásbiztosítással nem rendelkezők közül minden harmadik személy a 18-29 éves korosztályba tartozik, minden ötödik ilyen személy pedig 30-39 éves. Élethelyzetükből adódóan a 18-29 évesek körében a legnagyobb az albérletben lakók hányada. Az ő lakásbiztosítással kapcsolatos attitűdjük a megkérdezések alapján akkor változik meg, amikor saját lakáshoz jutnak, azaz felmerül bennük az igény az ingatlan biztosítására. E fiatalok aktív internet-használók, akiket a biztosítótársaságok leghatékonyabban internetes keresőkön és árösszehasonlító oldalakon keresztül érhetnek el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A biztosítási termékek iránt bizonyos élethelyzetekben merül fel az igény. Így az egyelőre alacsony lakásbiztosítási arányt felmutató 20-29 évesek a következő 5-10 évben komoly potenciált rejtenek magukban. Amint hozzájutnak első lakásukhoz, házukhoz, felmerül bennük a lakásbiztosítás iránti igény, ekkor pedig az internet segítségével fognak sokan információkat gyűjteni, ajánlatot kérni, ami felértékeli az internetes csatorna fontosságát

- mondta el Schauermann Péter, a GfK Key Account Managere.

Vagyoni helyzetüket és státuszukat tekintve elmondható a lakásbiztosítással nem rendelkezőkről, hogy körükben az átlagnál magasabb az alacsony jövedelműek aránya, jellemzően kisebb hányaduk - körülbelül egyharmaduk - rendelkezik gépjárművel, 30 százalékuk nem használja az internetet. A lakásbiztosítással nem rendelkezők jellemzően más biztosítási formákkal sem rendelkeznek - körükben alacsonyabb az életbiztosítást, balesetbiztosítást kötők aránya. A lakásbiztosítás kötésétől eltekintők egyharmada városban, 26 százaléka községben él és 21 százalékos arányt képviselnek körükben a Budapesten élők.

Címkék:
biztosítás, lakásbiztosítás, lakásbérlés, gfk,