Nyár elején is leselkedik veszély a fürdőzőkre

Pénzcentrum2015. május 20. 09:02

Ha az idő is úgy alakul, lassan elkezdődik a nyári fürdőzési, nyaralási szezon, de érdemes odafigyelni az úszással, vízi sportokkal járó veszélyekre.

Tavaly 109-en haltak meg vízbefulladásos balesetben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, bár ebben nemcsak a természetes vizekben történt esetek szerepelnek. A javulás azonban igen látványos az elmúlt évekhez képest: tíz évvel korábban csaknem kétszer annyian, 203-an vesztették életüket - írja a Metropol.

Nem meglepő, hogy a nyári hónapokban történik a legtöbb végzetes vízbefulladásos baleset. Az 1995 és 2013 közötti időszakot nézve a tragédiák több mint fele júniusban, júliusban és augusztusban fordult elő. Úgy tűnik, a szezon előtt gyakoribbak a vízbefulladások, áprilisban és májusban is nagyobb arányban vesztik életüket, mint szeptemberben.

Tavasszal az első fürdőzéseknél legyünk óvatosabbak, körültekintőbbek, mert a korábban jól ismert terület sokat változhatott tavaly óta

- tanácsolta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Mint mondta, a meder sokat változhatott, sekélyebb lehet a víz, de akár bedobott tárgyak, esetleg horgászfelszerelések darabjai is kellemetlen meglepetést jelenthetnek. Emellett figyelembe kell venni az alacsonyabb vízhőmérsékletet, és persze az első hosszabb vízparti pihenésnél nagyon könnyen leéghetünk.

Címkék:
biztosítás, utazás, nyaralás, víz,