Szabályozza az MNB az online biztosítókat

Portfolio2015. május 6. 14:02

Háromból egy kötelező biztosítást már online alkusznál kötnek az ügyfelek, és más biztosításoknál is rohamosan terjed az elektronikus felületek igénybe vétele. Az idők jeleit felismerve ma hatályba léptette erőteljesen fogyasztóvédelmi célú, de a szakmával is alaposan egyeztetett ajánlását a felügyelet. Szeptembertől várja el az MNB a biztosítási termékek bemutatására, összehasonlítására és/vagy közvetítésére szolgáló elektronikus felületektől (vagyis nem csak az online alkuszoktól) a benne megfogalmazott szabályok alkalmazását.

A felügyelet szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a biztosítási és biztosításközvetítői szakma nagy érdeklődéssel várta az ajánlás megszületését, amely nem kötelező érvényű ugyan, de az MNB (Magyar Nemzeti Bank) elvárja a biztosítási és biztosításközvetítői piac szereplőitől azok

  •  termékbemutatásra,
  •  összehasonlításra,
  •  közvetítésre

A két éve zajló felügyeleti vizsgálatok több problémát is feltártak az online alkuszoknál, többek között nehezen elérhető információkat, nem teljes körű tájékoztatást, elégtelen igényfelmérést és félrevezető, pontatlan, nem naprakész felületeteket találtak. Az összehasonlítások során nem mindig volt objektív a termékek sorrendje, hiányzott a megfelelő alkuszi megbízás, sérült egyes esetekben az alkuszi függetlenség.

A ma hatályba lépő és a teljesítés szempontjából szeptember 1-től elvárt ajánlás ezért

  •  átlátható, egyértelmű tájékoztatást,

  • tisztességes, korrekt tanácsadást,

  • távoli kapcsolat ellenére megfelelő igényfelmérést, valós igényekhez igazodó biztosítást,

    Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

    A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • a fogyasztói érdekek csorbítatlanságát,

  • az összehasonlítás és az értékesítés érdekkonfliktusának feloldását,

  • ezáltal erőteljes ár- és szolgáltatásversenyt

követel meg a biztosítási és biztosításközvetítői piac szereplőitől. 43 pontból áll az ajánlás, amely a gyakorlatban többek között alapos, érthető kommunikációt, nem félrevezető és nem közbizalmat gyengítő, egyszerű nyelvezetű, könnyen olvasható, naprakész és információkon alapuló, szakmailag megalapozott, óvatos becsléseket tartalmazó tájékoztatást vár el a szerződéskötés előtt, az értékesítés során és az értékesítést követően egyaránt.

Kizárólag az online felületek valószínűleg soha nem lesznek alkalmasak az értékesítésre, a nem sztenderd termékek esetében mindig egyfajta értékesítési mixre (pl. személyes értékesítéssel kombináltra) lesz szükség

- vélik az MNB-nél a biztosítási piacról.

Címkék:
biztosítás, mnb, szabályozás,