Kellemetlen meglepetés az orvosi rendelőben: sokakat érint

Pénzcentrum2015. április 27. 11:30

Sokan csak az orvosi rendelőben szembesülnek azzal, hogy nincs fizetve a társadalombiztosításuk. Ez nem feltétlenül a munkáltató hibája, a pályakezdőknek és a két munka között lévőknek különösen érdemes figyelni a TB-re. A Pénzcentrum összegyűjtötte nekik, mikortól és hogyan kell fizetni a TB-t, ha még nem találtak munkát, de nem szeretnének büntetést fizetni.

A társadalombiztosítás fizetése a jogszabályban előírtak szerint mindenkinek kötelező, függetlenül attól, hogy  valaki mondjuk beteg-e vagy sem. Azoknak, akik iskolába járnak, vagy be vannak jelentve munkahelyükre ez nem jelent gondot. Ám, amikor éppen nem állunk munkaviszonyban vagy nincsen tanulói jogviszonyunk, akkor a TB-t magunknak kell fizetnünk.

Ez jelenleg havonta 6930 forint.

A járulékfizetési kötelezettség bejelentéséhez szükséges adatlapot (T1011) letölthetjük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjáról, vagy beszerezhetjük a NAV ügyfélszolgálatain. Ezt postán, személyesen, vagy elektronikus úton Ügyfélkapun keresztül tudjuk eljutatni a NAV-hoz.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot mindig az adott hónapot követő hónap 12. napjáig kell fizetni. Ezt lehet csekken, átutalással vagy bankkártyás befizetéssel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain.

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a NAV.

Abban az esetben, ha az orvosnál derül ki, hogy nem vagyunk jogosultak az egészségügyi ellátásra, akkor az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) értesíti a NAV-ot. Amennyiben nem tudjuk igazolni, hogy fizettünk, akkor visszamenőleg kell rendeznünk TB tartozásunk. Ha valaki nem rendezni biztosítási jogviszonyát, és nem fizeti be a szükséges összeget, akkor késedelmi pótlék terhelheti.

KATTINTS! Külföldi munka? Százezret is bukhatsz, ha erre nem figyelsz

Loading...

2013-ig folyamatosan nőtt azoknak a száma, akik maguktól voltak kénytelenek fizetni a TB-t. 2012-ben közel 195 ezren, míg 2013-ban átlagosan 213 ezren fizettek be egészségügyi szolgáltatási járulék címen. Ez a szám 2014-ben jelentősen csökkent, megközelítőleg 184 ezer főre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikortól kell magunknak fizetni a társadalombiztosítást?

  • Iskola után

Magyarországon minden évben diákok tízezrei fejezik be a tanulmányaikat. A tanulók a diákigazolványuk lejártát követően - a nyáron végzős hallgatók esetében ez október 31. , akik pedig keresztfélévben végeznek március 31. - még 45 nap türelmi idő áll rendelkezésre. Így december 16-tól illetve május 16-tól szükséges egészségügyi járulékot fizetniük azoknak, akik nem állnak egyből munkába az iskola elvégzése után.

  • Két munka között

Amikor munkahelyváltásban vagyunk: esetleg az előző munkahelyünkről már kijelentettek, de még nem kezdtünk el dolgozni új munkahelyünkön, nem kell egyből aggódnunk a TB fizetése miatt. Akár csak a diákjogviszony megszűnése után itt is 45 napos türelmi idő áll rendelkezésünkre. Ez az elv azonban, csak akkor érvényes, ha ezt megelőzően már 45 napig biztosítva voltunk, különben:

Ha a biztosítás (pl. munkaviszony) a megszűnését megelőzően 45 napnál rövidebb volt, akkor az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság - a 45 napnál kevesebb, - azzal az időtartammal hosszabbodik meg, amennyi ideig a jogosultsági feltétel fennállt (pl. a 23 napig fennálló munkaviszony esetén 23 nappal).

- mondta el megkeresésünkre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

A harmadik estben, ha az előző munkahelyen 45 napnál rövidebb ideig voltunk biztosítva, ám az azt megelőző helyen - ami 30 napon belül volt - 45 napnál már többet, akkor az egészségügyi szolgáltatást így is még 45 napig vehetjük igénybe.

Címkék:
biztosítás, tb, álláskeresés,