Többször fizet az autós vadbalesetnél

Pénzcentrum2015. március 25. 09:32

Az esetek többségében eddig a vadásztársaságok voltak kénytelenek viselni a vadelütésekből származó károkat, a törvény tervezett módosítását követően azonban alapesetben az autósokat terhelheti majd a felelősség.

Ugyan a földművelésügyi tárca Országgyűlés előtt lévő javaslata szerint csak néhány szó változik a vadelütések miatti felelősség kérdését is szabályozó vadgazdálkodási törvényben, ám ez a gyakorlatban várhatóan azt eredményezi, hogy az autósoknak az eddigieknél sokkal gyakrabban kell megtéríteniük a keletkezett károkat - írja a bama.hu.

Egy közlekedési szakjogász szerint eddig a vadásztársaságok csak akkor mentesültek a vadak által okozott kár megtérítése alól, ha bizonyítani tudták, hogy azt "elháríthatatlan ok" idézte elő. Azt viszont, hogy mi számít ennek, nem rögzítették a jogszabályban, így csak a klasszikus vis maior helyzetek jöhettek szóba, például az árvíz.

A tervezett változtatás után ezzel szemben már az általános felelősségi szabályok vonatkoznának az ilyen esetekre, vagyis a társaságok sokkal többször élhetnének a kimentés lehetőségével. Lényegében csak akkor lenne minden további nélkül felróható a felelősségük, ha vadászat közben a hajtók az útra terelnék a balesetet okozó vadállatot, vagy az út közelében etetőt, mesterséges itatót telepítenek, amelyek a vadakat odaszoktatják.

Címkék:
biztosítás, baleset, vadbaleset, vadállat,