Rettegünk a péntek 13-tól: még a lakásban is lábujjhegyen járunk

Pénzcentrum2015. március 13. 14:01

Nem igaz a hiedelem; amely szerint péntek 13-án több baleset, kárbejelentés történik, legalább is ez derült ki a Genertel saját adatai és felmérése alapján. A biztosító 5 évre visszamenőleg vizsgálta meg a hozzájuk napi szinten érkező gépjármű és vagyoni kárbejelentéseket.

Az elmúlt öt évben kilenc olyan 13-i nap volt, amely péntekre esett. Ezek háromnegyedében átlagosan 26 százalékal kevesebb kárbejelentés történt a Genertel biztosítónál az adott hónap többi napjához képest. A Genertel telefonos lekérdezéséből pedig kiderült; a megkérdezettek 55 százaléka hisz a babonákban és emiatt péntek 13-án óvatosabban is vezet autót, elővigyázatosabb a lakásban, mint egy átlagos napon.

Az 500 fős telefonos lekérdezésből kiderült, hogy a válaszadók 55 százaléka hisz valamilyen babonában; ezen belül a többség a Péntek 13-hoz kapcsolódó balszerencsében. Ez utóbbiak indulás előtt fokozottan átvizsgálják autójukat, ellenőrzik a fűtés és elektronikus rendszert.

Ezeken a napokon a károk döntő többsége (átlagosan 80 százalék) gépjárműütközésből fakadt és csupán elenyésző részük történt lakásban (vagyoni kár). A többi, három, 13-i napon, amely péntekre esett, nem tapasztalható lényeges eltérés a bejelentett károk, balesetek számában a hónap többi napjához képest.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi lehet az oka annak, hogy a közhiedelemmel ellentétben, pont ezeken a napokon történik kevesebb kárbejelentés. A felmérésünk megadta a választ; a megkérdezettek 55 százaléka hisz a babonákban, így "péntek 13-ban" is, ezért ezeken a napokon az átlagosnál is óvatosabbak és elővigyázatosak

 - mondta Basa Adrienn, a Genertel kommunikációs vezetője. "Ez megmagyarázza; miért is történik ilyenkor kevesebb kár; a babonás emberek jobban odafigyelnek magukra és környezetükre, akár az autóban, akár otthon, a lakásban vannak aznap." - tette hozzá a szakértő.

 

Címkék:
biztosítás, péntek,