Most nagyon megéri háziorvosnak lenni

Pénzcentrum/InfoRádió2015. február 3. 16:00

Hétfőtől juthatnak hozzá a háziorvosok az állami többlettámogatáshoz, amelyet a praxisok működtetésére fordíthatnak. A pluszforrás összesen 10 milliárd forint, az egészségbiztosító havonta 130 ezer forintot utal. A körzet nélküli háziorvosok ezt a pénzt nem kapják meg, sőt, finanszírozásemelésre sem számíthatnak.

Ettől a héttől utalja az egészségbiztosító az alapellátásban dolgozóknak - háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak - azt a 10 milliárd forintos többlettámogatást, amelyről tavaly döntött a kormány. Ez praxisonként havi 130 ezer forintos pluszpénzt jelent a háziorvosoknak. A februárban érkező pénzek a januári összeget is tartalmazzák - mondta Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, aki arról is beszélt, hogy a jövő évi támogatás hasonló mértékű lesz, de akkor már a működtetés mellett a szakdolgozók béremelésére is fordíthatják a háziorvosok az összeget.

Zombor Gábor az InfoRádió kérdésére elmondta, a területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező háziorvosok finanszírozása az új alapellátási törvénybe bekerül, de az eddiginél több pénzre valószínűleg nem számíthatnak. Úgy tudjuk, a cél, hogy az önkormányzatokkal kössenek szerződést, hogy legyen területi ellátási kötelezettségük.

A háziorvosok praxisonként kapják az állami támogatást, aki tehát egy praxisjoggal rendelkezik, de több településen is dolgozik csak egyszeri pluszpénzre számíthat. Zombor Gábor szerint a mostani intézkedéssel együtt 2010 óta 35 százalékkal emelkedett a háziorvosok finanszírozása.

 

Címkék:
biztosítás, orvosi ellátás, háziorvos,