Tízezreket érhet kellemetlen meglepetés a gyógyszertárakban

Magyar Nemzet2015. február 2. 09:02

Csaknem 422 ezer ember, a nyilatkozattételre kötelezett pénztártagok nagyjából húsz százaléka nem azonosította magát a kiszabott határidőig az önkéntes nyugdíj-, egészség-, illetve önsegélyező pénztáránál.

Ez azt jelenti, hogy a pénzmosás megakadályozását célzó törvény értelmében számlájukat zárolták - mondta a Magyar Nemzetnek Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője.

A zárolás a gyakorlatban annyit jelent, hogy ameddig személyes irataival nem jelentkezik az ügyfél a pénztáránál, addig nem indíthat utalást számlájáról, az ott összegyűlt összeg azonban megmarad, és akár kamatozik is. Ha valaki elmulasztotta a január elsejei azonosítást, nem kell kétségbe esnie, mert a határidő nem jogvesztő, később bármikor megteheti azt.

A jegybank harmadik negyedéves adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai voltak a "leglustábbak", 338 ezren felejtettek el megjelenni pénztáruknál.

Befizetéseiket ugyanis gond nélkül jóváírják, a számlájukon lévő összeg hozamot termel, kifizetésre pedig csak a tízéves tagsági jogviszony után, és akkor is csak háromévente egyszer kerülhet sor, illetve a nyugdíjba vonulást követően. Így számukra elegendő egy ilyen kifizetés kérésekor azonosítaniuk magukat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egészségpénztári tagok hamarabb rádöbbennek, ha elfelejtettek eleget tenni a törvény előírásainak.

Címkék:
biztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár,