Célpontban a nyugdíjasok: ezek a legújabb trükkös átverések

Pénzcentrum2014. december 22. 15:03

Trükkös csalásokra, lopásokra hívja fel az idősek figyelmét a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

A régi-új módszer szerint ismeretlenek hívogatják telefonon a megyében élő szépkorúakat. A legtöbbször unokájuknak hazudják magukat. Azt állítják, segítségre szorulnak, pénzre lenne szükségük és minden esetben mást küldenének maguk helyett a pénz átvételére.

Nem csak ezzel a módszerrel próbálkoztak a trükkösök

Az egyik például az áramszolgáltató képviselőjének adta ki magát, így jutott be egy idős dorogi házaspár otthonába 2014. december 20-án. Miután megtudta, hogy a sértettek átutalással egyenlítik ki a havi számlát, felajánlotta nekik, hogy 8 százalékos kedvezménnyel félévre előre is kifizethetik az átalányt. Az időseknek megtetszett a lehetőség, de annyi készpénz nem volt náluk. Az idegen lekísérte a bácsit az automatához, megvárta, míg a sértett leveszi a szükséges összeget, majd átvette a korábban megbeszélt pénzt. Később kiderült, hogy az áramszolgáltatónak nem volt ilyen akciója és arra is emlékeztették az időseket, hogy a szolgáltatók nem vesznek át készpénzt az ügyfelektől.

Esztergomban tűzhelyvásárlás ürügyén kéredzkedett be két férfi egy idős asszony otthonába 2014. december 19-én. Csak egy pillanatra léptek be a lakásba, mert a néni gyorsan kitessékelte őket, mondván nincs számukra eladó holmija. Ez a pár másodperc azonban elegendő volt a tolvajoknak, hogy a sértett pénztárcájából ellopják a készpénzt.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a hasonló esetek elkerülése csak egy telefonhívásba kerül. Járjunk utána, hogy a telefonáló az-e, akinek mondja magát. Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsük a rendőrséget. Ne beszéljünk idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeinkről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissunk ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjunk nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzük meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát.

Címkék:
biztosítás, nyugdíjas, átverés,