Átalakítják a mentési rendszert a tragédia miatt

Pénzcentrum2014. december 8. 09:00

A főváros körüli településekről vezényelnek egységeket a budapesti mentés problémáinak enyhítésére - írja a Népszabadság. Az átszervezés azért indult, mert múlt héten agyvérzésben meghalt egy asszony a nem megfelelő ellátás miatt.

A közép-magyarországi régió mentőállomásairól vezényeltek nappali szolgálatra a fővárosba egy-egy mentőt, összesen hét autót és csapatát. Az átvezényelt mentőknek a reggeli műszak kezdetén kell majd fővárosi mentőállomásokon munkára jelentkezniük, és este térhetnek vissza saját településeikre.

KATTINTS! Itt az országos mentő-térkép: ennyi idő alatt ér ki az autó

Az úgynevezett kocsihiány mind gyakoribb a mentőknél, se elég autó, se elég ember nincs a szükséges feladatok elvégzéséhez. Gyakran előfordul, hogy a teljes kocsiparkot nem is sikerül szolgálatba állítani, előfordul, hogy a 71 mentőautó helyett 65-öt sikerül csak betegellátásra használni.

Az átszervezés amiatt indult, mert múlt héten meghalt egy nő, miután agyvérzést kapott, és több mint egy óra múlva sem érkezett ki hozzá a mentő. A hívást fogadó rosszul kérdezte ki a segélykérőket, és úgy ítélte, az eset nem olyan sürgős, nem küldött rohamkocsit. Hasonló tragédiák elkerülésében segíthetné a mentőket az uniós támogatásból finanszírozott, de a gyakorlatban még nem működő mentésirányítási rendszer. 

 

Címkék:
biztosítás, baleset, mentőszolgálat,