Súlyos orvoshiány Magyarországon: a több milliós támogatás sem elég?

Magyar Nemzet2014. november 20. 09:29

Negyvenhat orvos jelentkezett arra a pályázatra, amelynek célja, hogy megoldást találjon az évek óta betöltetlen praxisok problémájára - írja a Magyar Nemzet.

Ősszel hirdetette meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azt a pályázatot, amelynek célja, hogy háziorvost találjon az olyan körzetekbe, ahol tartósan, legalább egy éve betöltetlenek a praxisok, vagyis nincs állandó háziorvos. Jelenleg mintegy 170 olyan körzet van, ahol legalább egy éve nincs háziorvos, ebből mintegy húszban pedig már több mint 10 éve betöltetlen a praxis.

Országosan eddig 46 orvos jelentkezett arra a pályázatra, amelynek célja, hogy megoldást találjon az évek óta betöltetlen praxisok problémájára. Tizenhét körzetben már nyertest is hirdettek, ők 115 milliós támogatást kapnak az államtól munkájuk megkezdéséhez. A nyertesek egy része már idén, a többiek januárban indíthatják el praxisukat.

A pályázattal ezen háziorvosi szolgálatok betöltése esetén nettó 6 millió forint, két éve üres praxis után 7 millió, három évnél 8 millió, legalább négy év után 9 millió, míg öt éve vagy annál régebb óta betöltetlen körzetek elvállalása esetén 10 millió forintos támogatást lehet elnyerni.

Címkék:
biztosítás, oep, háziorvos, egészségbiztosítás,