Tízezreket is veszíthetsz a köteleződön, ha nem figyelsz

Pénzcentrum2014. november 5. 12:30

Akár tízezrekkel is többet fizethetünk a kötelező biztosításért, ha nem figyelünk arra, hogy mennyivel emel díjat a biztosítónk. Az indexáló leveleket november 11-ig kell megkapnunk, de nem árt figyelni az elektronikus postaládánkat is, mivel, ha lekéssük a határidőt, akkor legközelebb csak egy év múlva köthetjük újra a biztosításunkat.

A kötelező biztosításért saját ügyfeleik jövő évi díját idén jó néhány társaság akár 10 ezer forinttal is megemelné. Kétmilliónál több autósnak kell a napokban - legkésőbb november 11-éig - megkapnia azt az értesítőt, amelyben a biztosító arról tájékoztatja őket, mennyi lesz a jövő évi kötelezőbiztosításának éves díja - hívja fel a figyelmet Németh Péter, az egyik legnagyobb biztosítási alkusz cég, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója. Az elmúlt napokban már tömegével érkeztek az értesítők, de sokan még nem kapták meg az úgynevezett indexdíjról szóló levelet. Igaz, még az is lehet, hogy már az elektronikus postaládájukban van a levél, de több tízezren gyakorlatilag soha nem nézik meg a biztosítónak megadott email-fiókot. Különösen igaz ez azokra, akik valamikor csak az alacsonyabb díjért, úgynevezett e-kedvezményért vállalták az elektronikus levelezési módszert. Így aztán nem csoda, hogy évről-évre úgy sodródnak bele nagyobb költségbe, hogy észre sem veszik, csak amikor már fizetni kell. Akkor viszont már nincs visszaút.

Tavaly másfél millió autós maradt a korábbi biztosítójánál, becslések szerint több százezren figyelmetlenség, tájékozatlanság miatt. Idén azonban néhány biztosító kiemelkedően magas indexált díjtarifával, durván bünteti a hűségüket. Vagyis, nem is az eddig sokat emlegetett 1-2 ezer forintos új kötelező díj a fekete leves, az igazi bombát az index levél rejtheti - mondta Németh. A szakértő szerint egyébként idén annyira alacsony volt a kgfb díj, hogy már teljesen indokolt volt a párezer forintos emelés. Ez egyben az ügyfelek érdeke is, hiszen a biztosítóknak tőkeerősnek kell maradniuk ahhoz, hogy a dráguló alkatrészek és a magas importálási költségek mellett ki tudják fizetni az autókban keletkezett károkat. A túlzott indexált áremelés mögött azonban már inkább az lehet, hogy a biztosítók a "hűséges" ügyfelek jóhiszemű nemtörődömségére alapoznak.

 

Címkék:
KGFB, kötelező, kötelező biztosítás,