Egyre drágább kutyát tartani Magyarországon

Pénzcentrum2014. október 3. 14:02

A hazai lakosság kétharmada tart otthonában valamilyen háziállatot, a magyarok tehát egyértelműen állatbarátnak nevezhetők . A kisállatokat sok esetben családtagként kezelik, így esetleges megbetegedésük komoly érzelmi és anyagi gondot okozhat nem csak az egyedül élő gazdáknak, de a családoknak is. A kutyák és macskák baleset miatti csonttörésének kezelése például százezres nagyságrendű kiadást is jelenthet. A váratlan költségek okozta problémák kivédése érdekében a várakozások szerint a jövőben egyre több tulajdonos köt majd biztosítást házi kedvencére.

A Generali legutóbbi kutatása szerint a magyar felnőttek 65 százalékának van valamilyen házi kedvence, a legtöbben kutyát vagy macskát tartanak otthonukban. Különösen sokan szeretik az állatokat a fiatal felnőttek körében, a 18-29 éves korosztályban négyből három nevel otthonában kisállatot.

Az állattartás a sok öröm mellett problémákkal és aggodalmakkal is jár a gazdák számára. A legnagyobb megrázkódtatást az okozza, ha a ház kedvencét baleset éri vagy megbetegszik. A legtöbb háztartásban a kutyák és macskák családtagnak számítanak, így nem meglepő, hogy a gazdákat érzelmileg és anyagilag is megviselné, ha baj érné kedvencüket.

A magyar kisállattartóknak komoly összegeket kell kedvencük orvosi ellátására fordítania. Dr. Varga József, állatorvos szerint a házi kedvencek megbetegedése legjobb esetben is tízezres kiadásokkal jár.

"A korcsoport és az adott szezon is befolyásolja, de kutyákkal leggyakrabban fertőző megbetegedések miatt fordulnak hozzánk, melyek kezelése néhány tízezer forintba kerül. A kutyák esetében gyakoriak az autóbalesetek vagy verekedésből származó sérülések, csonttörések is, melyek kezelése komolyabb esetben százezres kiadást jelenthet a gazdák számára. A macskák esetében a felső légúti, hasmenéses fertőzéses és parazitás megbetegedések a leggyakoribbak, illetve sok baleset származik az emeletről történő kiugrás miatt. A macskák kezelése átlagosan 10-20 százalékkal kerül kevesebbe a kutyákénál"

- mondta el a Család Utcai Kisállatrendelő orvosa, akinek tapasztalatai szerint a kisállat-tulajdonosok - ha anyagi lehetőségeik engedik - egyre inkább hajlandók mélyebben a zsebükbe nyúlni egy-egy drágább, speciális kezelés kedvéért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
biztosítás, kisállat biztosítás, autóbalesetek,