Ennyi állami támogatás jár majd a beteg gyerekeknek

Magyar Nemzet2014. október 2. 09:01

Már októberben tárgyalásokba kezdhet a Szemem Fénye Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), hogy megállapodás születhessen a Pécsett működő gyermekhospice-ellátás állami szerepvállalásáról. Ha a normatív támogatás feltételei adottak lesznek, 2015-től az öt ággyal rendelkező gyermekhospice-ház több ezer forint támogatásra számíthat naponta gyermekenként - írja a Magyar Nemzet.

Négyéves tárgyalássorozat lezárásával az államilag finanszírozott ellátások közé tartozhat januártól a gyermekhospice-ellátás - tudta meg a lap a Szemem Fénye Alapítványtól, mely évek óta segítséget nyújt a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekeknek és családjuknak.

Az állami szerepvállaláshoz először jogilag meg kellene határozni a gyermekhospice-ház fogalmát, ami magában foglalja a személyi és tárgyi feltételeket, szakmakóddal ellátva. A Dóri Házban működő gyermekhospice-ellátást egyelőre nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), vagyis az önfinanszírozott szervezetként működik - mondta a lapnak Gyura Barbara, a 2010-ben létrehozott Dóri Ház alapítója.

Gyura felidézte, az államtitkárság egy kétlépcsős finanszírozási megoldást javasolt: első lépésben a saját otthonukban ápolt gyermekekre kaphatnak 4000 forint körüli támogatást, amiről már meg is kötötték a finanszírozási szerződést. Április elsejétől pedig azok kaphatnak napi 4000 forintot,akik beteg gyermeküket otthon ápolják.

 

Címkék:
biztosítás, gyermek,