Jóval kevesebbe kerülnek ezek a gyógyszerek

Világgazdaság2014. szeptember 2. 09:02

Az utóbbi két évben több mint egymilliárd forintot spórolt meg az egészségbiztosító a depressziós betegek gyógyszeres kezelésén, leginkább az úgynevezett generikus programnak köszönhetően, amely az olcsóbb orvosságok vásárlását ösztönzi - írja a Világgazdaság.

Arra vonatkozóan azonban nincsenek információk, hogy az így megspórolt összeget is a depressziós vagy más betegek kezelésére fordították-e - hívja fel a figyelmet a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. Jeskó József, a depresszió kezelésének egészséggazdasági értékeléséről írt és az IME Online szaklap legutóbbi számában megjelent dolgozatában.

A tanulmány szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2007 óta nagyjából 70 milliárd forintot költött a major depresszió kezelésére. Éves szinten a költségek nagyjából 10 milliárd forint körül alakultak, de 2012-ben és 2013-ban a gyógyszerköltségek drasztikus visszaesése miatt érzékelhetően csökkent ez az összeg. Mégpedig úgy, hogy az ártámogatási rendszer ebben a terápiás csoportban nem változott jelentősen. 

 

Címkék:
biztosítás, spórolás, gyógyszerek,