Megtévesztő hirdetések: 7 millió forint a bírság

Pénzcentrum2014. augusztus 29. 12:36

Több milliós bírság megfizetésére kötelezte a szlovákiai székhelyű Cord Blood Centert és magyarországi fióktelepét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás megtévesztette a fogyasztókat az őssejtbanki tevékenységét népszerűsítő hirdetéseivel - olvasható a hivatal közleményében.

A vállalkozások 2011. és 2013. között az őssejtbanki szolgáltatásaikat többek között az alábbi állításokkal népszerűsítették:

  • a levett őssejtek 99,9%-a tárolásra kerül,
  • az alkalmazott sejtmegtartó módszerrel az őssejtek 99,9%-a épségben marad,
  • köldökzsinórvér eredetű őssejt mintáik a legjobb minőségűnek számítanak a világon, mert a legtöbb értékes őssejtet tartalmazzák,
  • a laboratóriumaiban feldolgozott őssejt minták minősége világszerte a legjobbnak számít,
  • a Cord Blood Center őssejtbank biztosította a legtöbb őssejtmintát gyógyító transzplantációkhoz az európai bankok közül,
  • az alkalmazott sejtmegtartó feldolgozási technika lehetővé teszi a legtöbb őssejt tárolását és más fontos sejtek (a VSEL sejtek) megőrzését,
  • az adott egyedülálló levételi technikának köszönhetően maximalizálni tudják az őssejtek számát,
  • ez az egyetlen olyan őssejtbank, amelynél igénybe vehető a placentáris vérlevétel szolgáltatás.

Tekintettel arra, hogy a vizsgálat során benyújtott bizonyítékokkal a vállalkozások nem tudták igazolni a fenti állításokat, a Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Cord Blood Center őssejtbanki szolgáltatásainak népszerűsítése során a fenti tájékoztatásokkal megtévesztették a fogyasztókat.

A GVH megállapította továbbá, hogy a vállalkozások által 2013 májusa és augusztusa között alkalmazott árösszehasonlító táblázatot tartalmazó szórólap jogsértő, mivel nem tárgyilagosan tájékoztatta a fogyasztókat az árakról.

A jogsértések elkövetéséért a GVH 7 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozásokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Súlyosbító körülmény volt, hogy a vállalkozások elsősorban gyermekvállalást tervező, illetve gyermeket váró fogyasztókat céloztak meg

és ez a fogyasztói kör az átlagosnál érzékenyebb a születendő gyermek egészségével, később esetlegesen szükségessé váló gyógyításával kapcsolatos tájékoztatások iránt.

 

Címkék:
biztosítás, bírság, gvh, fogyasztó,