Hiába lehetne, nem mer külföldön gyógyulni a magyar

Világgazdaság2014. augusztus 13. 09:07

Idén még egyetlen forintot sem fizetett ki az OEP magyar betegek tervezett külföldi gyógykezelésére. A más országokban igénybe vett sürgősségi ellátásokra viszont igen magas összegeket fizet ki az egészségbiztosító - írja a Világgazdaság.

Az Egészségbiztosítási Alap idei első féléves statisztikája alapján még egyetlen forintot sem kellett kifizetnie az egészségbiztosítónak a magyar betegek tervezett külföldi gyógykezelésére. Pedig tavaly októberben lépett hatályba az az uniós irányelv, amely lehetővé teszi a szabad betegáramlást. E szerint az Európai Unió polgárai az EU bármely országában ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe az egészségügyi ellátást, mint az adott állam polgárai.

Ugyanakkor a magyar jogszabályok miatt hazánkban a korábbinál is nehézkesebbé és bürokratikusabbá vált a külföldi gyógykezelés engedélyeztetése. Ráadásul pozitív elbírálás esetén is a betegnek kell megelőlegezni a kezelés költségét, melyet csak utólag térítenek meg.

A magyar betegek külföldi gyógykezelésére összességében a tavaly felhasznált hétmilliárd forinttal szemben ez évre már 9,5 milliárd forintot irányoz elő az Egészségbiztosítási Alap költségvetése. Ebből a legnagyobb tételt az EU-tagállamokkal kapcsolatos elszámolásra és az unión belüli sürgősségi ellátás fedezetére szánt 6,4 milliárd forint. Az első fél év alatt már a keret háromnegyede elfogyott.

Címkék:
biztosítás, oep, külföld, egészségbiztosítás,