5 tipp: így védd otthonod a villámcsapásoktól

Pénzcentrum2014. augusztus 10. 10:02

Leginkább a május elejétől augusztus végéig terjedő időszakban kell számolni azzal, hogy az épületeket, építményeket a villámcsapás, a villamos és elektronikus készülékeket pedig a villámcsapás hatásaként fellépő túlfeszültség károsíthatja vagy megsemmisítheti.

A létesítmények üzemeltetői, az ingatlannal, vagyontárgyakkal rendelkező családok és a biztosítótársaságok közös érdeke a gazdálkodásra, az üzletmenetre, az emberek mindennapi életére jelentős hatással lévő káresemények bekövetkezési valószínűségének csökkentése, a bekövetkező kár mértékének minimalizálása.

A villámcsapások jelentős károkat okoznak. A villámcsapás nem csak tüzet okozhat az épületekben, hanem a műszaki cikkekben, háztartási eszközökben is kárt okozhat - tájékoztat a Magyar Elektrotechnikai Egyesület.

Mi a teendő, hogyan védhetők a villámcsapástól az épületek, a villamos és elektronikus készülékek?

1. A túlfeszültség-károk megelőzésének legegyszerűbb módja, ha a közelgő vihar, zivatar esetén a készüléket leválasztjuk a hozzá kapcsolódó villamos és/vagy telekommunikációs hálózatról, pl. a televízió, a laptop, a számítógép, a mobiltelefon-töltő és az egyéb készülék csatlakozójának a konnektorból történő kihúzásával, ideértve tv-nél az antennát is.

2. A legtöbb biztosítótársaság szélsőséges időjárás esetén előrejelző, figyelmeztető üzenetet küld az ügyfélnek a vagyontárgyak megóvása érdekében. Ezeket az sms/e-mail üzeneteket érdemes komolyan venni és betartani a tanácsokat.

Milyen idő várható a következő napokban? Mikor jön a következő vihar? KATTINTS!

3. Az olcsó, néhány ezer forintba kerülő túlfeszültségvédő aljzatok, villámvédő elosztók alkalmazása önmagában csak nagyon korlátozott védelmet képes nyújtani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Az épületeket a villámcsapás tűzgyújtó hatásától villámvédelmi rendszerrel ("villámhárítóval") óvhatjuk meg. Ennek megtervezése, kivitelezése ugyancsak épületvillamossági szakembert igénylő feladat, amelyet általában az építkezés vagy nagyobb felújítás alkalmával célszerű elvégeztetni.

5. A megelőző védelmi intézkedések alkalmazása mellett célszerű olyan biztosítást kötni, amely a villámcsapás másodlagos hatására is kiterjed. Bár a biztosítás nem alkalmas arra, hogy megelőzze a károk bekövetkezését, hozzájárulhat ezek mértékének a csökkentéséhez.

Ellenőrizni kell, hogy a biztosítás kiterjed-e a villámcsapás másodlagos hatására, ha nem, a szerződés módosítása szükséges.

Címkék:
biztosítás, villamos, vihar, villám, magyar elektrotechnikai egyesület,