Mellkasig ért a víz, mire visszaértek a nyaralásból

Pénzcentrum2014. június 24. 11:34

Beköszöntött a nyár és a jó idővel együtt elkezdődött a nyári viharok korszaka is, így megszaporodnak a villámcsapások és a viharkárok. Magyarországon viszont a lakóingatlanok közel 30 százaléka nincs biztosítva, ami megnöveli a károk elleni védekezés fontosságát. Hogyan készüljünk fel a villámok okozta károkra, hogyan biztosítsuk be vagyontárgyainkat? Mi ellen nyújt még védelmet a lakásbiztosítás?

2010 óta több, mint 200 ezer villámkár után fizettek a magyar biztosítók. Ennek nagyjából fele a villámcsapás közvetlen (tűz, romboló hatás) másik fele a villámcsapás közvetett hatásának volt betudható (elektromos berendezések meghibásodása, túlfeszültség). Ezek után a biztosítók mintegy 17 milliárd forintot fizettek ki. Ma hajnalban éppen egy családi ház égett le Zala megyében a tegnapi vihar miatt; illetve fákat és elektromos vezetékeket is ért villámcsapás, illetve több, mint ezer villám sújtott le Dél-Kelet Magyarországra a hajnali órákban.

Ugyan ebben az időszakban 25 milliárd forint biztosítási összeget kapott az a 30 705 magyar család, akiket közvetlen tűzkár ért, ez nagyjából a tűzesetek egyharmadát fedezi. Ez azt jelenti, hogy 800 ezer forintot fizettek ki a biztosítók átlagosan. A nyári nagy melegben gyakoribban az elektromos tüzek elsősorban a megemelkedett klímahasználat miatt - mondta Bérczi László tűzoltó dandártábornok.

Ennek ellenére a biztosított lakások száma (93 ezerrel) 3 millió alá csökkent, vagyis a magyarországi lakóingatlanok 28 százaléka jelenleg egyáltalán nincs biztosítva. Ez azt jelenti, hogy egy biztosítónyi lakásbiztosítás tűnt el egy év alatt - mondta Balla Tamás a MABISZ Lakásbiztosítási Bizottságának elnöke. Egy lakásbiztosítás nem csak a fent esetekben térít, megtörtént eset volt, amikor a házban 130 centiméter magasan állt a víz, mire a család hazaért a nyaralásból, mivel a ház nyílászárói nem engedték ki a vizet a lakásból. Lényeges, hogy ebben az esetben nem csak a lakásban keletkezett kárt, hanem az elfolyt vizet is kifizette a biztosító. Ez azt jelenti, hogy lakásbiztosítás kötése esetén nem csak a viharkárok ellen vagyunk védve, hanem átfogó lesz lakásunk védelme.

Hogyan előzhetjük meg a villámkárokat?

Az elektromos készülékek védelme fontos feladat, mivel a ma kapható elektronikus készülékek sokkal érzékenyebbek, mint öt-tíz évvel ezelőtt - tudtuk meg Kruppa Attilától, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Tűzvédelmi munkabizottságának elnökétől. Ilyenek például a LED izzók, a fénycsövek a világítástechnika területén, kazánok, mosó- és mosogatógépek, számítógépek vagy a szórakoztató elektronika (TV, Hi-Fi stb.).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A villámok elleni védelem nem egyszerű dolog, azonban a lényegét nem az eszközök, hanem a kivitelezés határozza meg elsősorban - tette hozzá Kruppa Attila. A villámvédelem körébe tartozik:

  • A tűzkárok elleni védelem
  • Meghibásodások elleni védelem

Az előbbi esetén a villámhárító a legjobb megoldás, fontos, hogy a védelmi rendszerünk megfelelően legyen karbantartva. A meghibásodások ellen a megoldást a túlfeszültségvédő rendszerek tudják megóvni elektronikus készülékeinket. A leghatékonyabb megoldás többlépcsős túlfeszültség elleni rendszer, ami több eszköz összehangolt alkalmazását jelenti. A szakember szerint elsősorban a villanyóra mellett kell védekezni a túlfeszültség ellen, és másodsorban a konnektorok környékén. 

 

Címkék:
villamos, lakásbiztosítás, elektronikus, villanyóra, magyar elektrotechnikai egyesület,