Fokozottan figyeljünk a gyerekekre: ma kezdődik a nyári szünet

Pénzcentrum2014. június 13. 16:01

Megérkezett a gyerekek által várva várt nyári szünet, ami nem csupán a szülők, de az autóvezetők részéről is nagyobb figyelmet igényel, hiszen a gyerekek hirtelen megnövekedett szabadideje számos veszélyt rejthet magában az utakon is.

A nagyobbacska gyerekek pedig csapatokban rajzanak az utcára játszani, labdázni. A gyermekekből különösen hiányzik az a képesség és tudás, ami az utakon uralkodó káosz kezeléséhez szükséges. Kevésbé figyelmesek, mint a felnőttek, viszont energikusak és lendületesek, ebből adódóan hirtelen kirohanhatnak az útra, például egy labdát kergetve. Nagy szerepe van annak is, hogy a gyermekek nem elég magasak ahhoz, hogy átlássák a környező forgalmi helyzetet - az úton közlekedők pedig épp alacsony voltuk miatt egyszerűen nem látják meg őket. Karambol esetén pedig mindig azok a vesztesek, akik nem gépjárművel közlekednek, következésképpen a legtöbb közúti balesetben elhalálozott fiatal a veszélyeztetett úthasználók közül kerül ki: a gyalogosok, a kerékpárral és a motorkerékpárral közlekedők köréből.

A 12 éven felüli gyerekek körében a kerékpározás, azon belül is a bukósisak nélküli kerékpározás jelent nagy veszélyt. Az Allianz Technológiai Központja (AZT) által végzett kutatás megmutatta, hogy míg a kisgyerekek csupán három százaléka kerékpározik sisak nélkül, a tizenévesek körében egyre inkább népszerűtlenné válik annak használata, és a 14 és 17 év közöttiek közel 70 százaléka száguldozik nélküle. Ez az arány meglehetősen ijesztő, különösen annak tudatában, hogy az autóval ütköző biciklisek legnagyobb arányban fejsérülést szenvednek. A kerékpáros és motorkerékpáros balesetek okozta fejsérülések és halálesetek megakadályozásának leghatékonyabb módja a bukósisak viselése. Az Egyesült Államok Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Ügynökségének adatai szerint motorkerékpáros baleset során a bukósisak 30 százalékkal csökkenti a halálos kimenetel, 40 százalékkal a végzetes fejsérülés kockázatát. Az kutatásból az is kiderült, hogy a súlyos sérüléssel, halállal végződő kerékpárbalesetek csaknem 50 százalékát autóval való ütközés okozza, ami az esetek többségében úgy következik be, hogy a két fél keresztezi egymás útját. Különösen jellemző ez a gyerekekre, az ő esetükben az esetek több mint 80 százaléka adódik ilyen közlekedési helyzetből.

Címkék:
közlekedés, gyerek, nyári szünet,