Milliós bírság az egyik biztosító társaságnak

MTI2014. június 2. 19:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2,5 millió forint felügyeleti- és 3,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a GRAWE Életbiztosító Zrt.-re.

A bírság indoka számos olyan hiányosság, amelyet szeptember 30-ig kell pótolnia a biztosítónak. Például a GRAWE Zrt.-nek biztosítania kell azt, hogy az életbiztosítási szerződések kockázatviselésének kezdete ne térjen el a jogszabályban foglaltaktól. A két bírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell megfizetnie a biztosítónak.

További kötelezés, hogy az ügyféltájékoztatási kötelezettségeit mindig tartsa be a társaság. Így az életbiztosítási szerződés létrejöttéről mindig a jogszabályi határidőben tájékoztassa az ügyfeleit. Ebben szerepeljen az ügyfelet megillető felmondási jog is.

Az értékesítési rendszerét úgy kell kialakítania a GRAWE-nak, hogy a nevében eljáró biztosításközvetítők - a szerződés megkötése előtt - a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően adjanak tájékoztatást a biztosítóról és a biztosításközvetítői minőségükről. A közvetítők a jogszabály szerinti igényfelmérést, azt, hogy milyen életbiztosítási termékre van szüksége a jövőbeni ügyfélnek, minden esetben végezzék el. Felügyeleti előírás az is, hogy az ügyfeleknek szánt termékismertetőt mindenkor a jogszabályban meghatározott tartalommal küldje meg a biztosító.

A panaszkezelését pedig úgy alakítsa ki, hogy képes legyen minden írásbeli panasz megválaszolására a jogszabályi határidők betartásával, valamint a vitarendezési fórumokról is tájékoztatassa levelében az ügyfeleit. Végül a biztosító köteles az ügyfelektől hozzá telefonon érkező - a biztosító magatartásárára, tevékenységére vagy mulasztására vonatkozó - kifogásokat minden esetben panaszként kezelni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
biztosítás, mnb, bírság,