Elképesztő: ennyien vannak elhízva Magyarországon

Magyar Nemzet2014. május 22. 09:33

Nemcsak a felnőtt lakosság, de a gyermekek körében is egyre több a túlsúlyos és elhízott. Az egyik legnagyobb probléma a mozgás hiánya - írja a Magyar Nemzet.

A hazai felnőtt lakosság 63 százaléka túlsúlyos, melyből 28,5 százalék elhízott. 1983 óta a férfiaknál 2,5-szeresével, a nőknél másfélszeresével nőtt az elhízottak száma. A gyerekkori elhízás is egyre komolyabb probléma. Egy 2010-es felmérés szerint hazánkban a 7 évesek között minden negyedik lány és minden ötödik kisfiú túlsúlyos vagy kövér.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) szerint a magyarok legnagyobb problémája, hogy nem mozognak. A hazai lakosságnak mindössze öt százaléka sportol rendszeresen. A gyerekek esetében komoly problémát okoz, hogy sok cukros üdítőt isznak: a 14 évesek már napi fél litert.

A fizikai aktivitáson kívül nagyon fontos lenne, hogy lehetőség legyen az egészséges választásra. A mindennapos testnevelés, az egészséges táplálkozás tananyagba való felvétele, a chipsadó, a közétkeztetési reform, a transzzsírsavrendelet is mind az elmúlt évek reménykeltő intézkedései.

Címkék:
biztosítás, elhízás, egészségbiztosítás,