Nem törődtek semmivel: úszott a család teljes vagyona

Pénzcentrum2014. március 31. 05:37

A tavasznak árnyoldala is van, az utóbbi évek szélsőséges időjárása miatt egyre több olyan természeti jelenséget tapasztalhatunk, ami veszélyezteti otthonunkat. Magyarországon a zivatarok és a viharos erejű szél jelentik a fő problémát.

Itt a tavasz, a napsütés és a jó idő, ugyanakkor nem is hinnénk, milyen veszélyes lehet ez az időszak. A statisztikák szerint lakásunkra, házunkra nézve igen veszélyes az év e pár hónapja. Viharkárok, olvadás, beázás és árvíz mind fenyegetheti lakhelyünket mostanában.

Bár általában ilyenkor a hó a károk fő okozója: a tetőről lezúduló hótömeg, vagy az olvadás miatti beázások sok bosszúságot és komoly anyagi károkat eredményezhetnek. De a hó közvetve is lehet a baj forrása, a tavaly márciusi szélsőséges időjárás, a hirtelen lezúdult hatalmas hómennyiség miatt például sok település napokig áram nélkül maradt, emiatt leolvadtak a hűtők és a fagyasztók, óriási károkat okozva sokaknak.

Talán már kijelenthetjük, hogy a hó idén megkímélte az ingatlanokat és az autókat, de a márciusi időjárás tartogatott meglepetéseket, sok biztosítóhoz kiemelkedően sok bejelentés érkezett a viharos szél okozta károk miatt. Az idei március 15-i hétvége után majdnem hatezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a károk összege pedig meghaladta a 400 millió forintot a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) adatai szerint.

Az Allianz és a GfK 2013 nyarán végzett reprezentatív kutatásából kiderül, hogy az elmúlt öt évben a válaszadók 50 százalékának, az elmúlt egy évben pedig a 10 százalékának ingatlanában történt valamilyen káresemény - az esetek többségében továbbra is a szélsőséges időjárás, illetve csőtörés és rövidzárlat miatt következett be a kár. A biztosítással rendelkező válaszadók több mint felét az elmúlt évek szélsőséges időjárása ösztönözte a biztosítás megkötésére. A MABISZ adatai szerint a hazai ingatlanok 72 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással. Ez az adat viszont egyben azt is jelenti, hogy a magyarok közel 30 százaléka nem törődik az esetleges kockázatokkal. Így a médiában évről évre hallani olyan tragédiákról, amelyben egy család - biztosíítás hiányáában - mindenét elveszíti. Pedig 2013-ban egy ilyen célú biztosítás éves átlagdíja nem haladta meg a 28 300 forintot. Ez azt jelenti, hogy egy ekkora éves összeg befizetésével lehetőségünk nyílik arra, hogy milliós viharkár esetén se mi fizessünk a helyreállításért, hanem a biztosító.

A viharos időjárás legtöbb esetben az épületek tetőszerkezetében tesz kárt, megbontja azt, vagy a szél leviszi a cserepeket. Emellett pedig az is gyakori, hogy fák dőlnek rá házakra, ezzel okozva komoly károkat lakói vagyonában. Ezek a legsúlyosabb károk, amik ellen aligha védekezhetünk. Van azonban számos olyan terület, ahol egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum.hu segít: Így védekezz a szélsőséges időjárás ellen

  • 1. Mindig figyeljük az időjárás előrejelzést. Ha nagy vihart ígér, ne vegyük félvállról! Akár valóban jön a vihar, az orkán, akár nem, mi készüljünk fel rá alaposan.
  • 2. Ha kertes házban lakunk, a kerten belül mindent rögzítsünk. Egy kerti műanyagszék nem tűnik veszélyesnek, de ha felkapja a szél, és hozzávágja valamihez, már baj lehet belőle. De emellett az sem túl kellemes, ha dolgainkat szétszórja a szél, vagy elveri a jég.
  • 3. Növényeinket sem árt megvédeni. Egy kis beruházással megóvhatjuk őket a jégtől: például Raschel hálóval (ez az a zöld puha műanyag háló, ami például a teniszpályákat elválasztja egymástól) körbetekerhetjük őket, vagy az apróbb növényeket letakarhatjuk vödrökkel. Illetve ha van régi, nem használatos padlószőnyeg darab otthon, azt is bevethetjük a védekezésben.
  • 4. Ellenőrizzük, hogy be van-e csukva az összes ablak, különben a huzat úgy bevághatja, hogy mehetünk az üvegeshez. Az ajtókat is ellenőrizzük. A legjobb az, ha zárjuk, ami zárható és a redőnyöket is leeresztjük.
  • 5. Vihar esetén érdemes az összes elektronikai készüléket áramtalanítani, azaz kihúzni őket a falból, míg el nem múlik a veszély. Ugyanis ha villám csap a házba, tönkreteheti az összes áram alatt lévő eszközünket.
  • 6. Saját ház esetén érdemes a heves esőzés előtt ellenőrizni az ereszcsatornákat, a lefolyókat. Ha eltömődnek, és későn vesszük észre, eláraszthatja a víz az ingatlant.
  • +1. Amennyiben a kár már megtörtént, és van biztosításunk, mielőbb értesítsük a biztosítónkat és a kárszakértő kiérkezéséig lehetőleg hagyjunk mindent, ami nem balesetveszélyes érintetlenül. Érdemes azonnal fotókat is készíteni, hogy később a biztosító segítségére legyünk a dokumentációval.

 

Címkék:
biztosítás, lakásbiztosítás,