Rossz hír az allergiásoknak: idén korábban indul a pollenszezon

Pénzcentrum2014. február 27. 10:00

Az enyhe idő miatt várhatóan hamarabb virágzik majd a mogyoró, az éger, és a nyír. Ezért előbb kezdődhet az allergiaszezon, ami ráadásul erősebb lehet a korábbiaknál. Az allergiások száma évről évre növekszik - írja az InfóRádió.

Bánfi Andrea gyermektüdőgyógyász elmondta, hogy a nemzetközi adatok szerint évről évre folyamatosan növekszik az allergiás betegek száma. Ez is jelzi, hogy az allergia nem igazán genetikai adottságokkal magyarázható, hanem a környezet megváltozásával.

"Bár nagyon sok a törekvés a civilizációs ártalmak - így a környezetszennyezés - csökkentésére, de ez mégsem elegendő ahhoz, hogy mérsékelje az allergiás típusú reakciókat" - jelezte a gyermektüdőgyógyász. Hozzátette: míg a 90-es évek közepén 2 százalék volt hazánkban az asztmások és allergiások aránya, ez jelenleg 10-12 százalék.

Ami pedig az idei allergiaszezont illeti: Bánfi Andrea szerint ez a korábbinál erősebb lehet. A jó idő beköszöntével ugyanis robbanásszerűen egyszerre több növény indul virágzásnak. Így a levegő pollenkoncentrációja ugrásszerűen magasabb lesz, ezért várható, hogy a tünetek is erősebben jelentkeznek.

A barkás növények a jó időben a korábbinál hamarabb kezdenek virágozni, a betegek egy jó része pedig ezekre - a mogyoró, éger - pollenjére érzékeny. Kicsit hamarabbra várható a fű pollen érkezése is, ami szintén sok embert érint és nagyon erős allergénnek számít - tette hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A klasszikus tünet továbbra is a vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, illetve a szem váladékozása és viszketése. Azoknál a betegeknél, akiknél mindehhez köhögés vagy nehézlégzés is társul, asztmára is gondolni kell. Az allergiás felsőlégúti tünetekkel küzdők háromnegyed részénél lehet kimutatni az asztma jeleit is - ismertette a szakember.

Bánfi Andrea rámutatott, hogy az allergiára megelőzésként nem javasolt gyógyszeres kezelés. A tünetek kezdetekor érdemes első körben lokális szerepeket - orrsprayket, szemcseppeket - használni, a tünetek erősödésekor pedig antihisztamin tartalmú tablettákat szedni.

Címkék:
biztosítás, orvosi ellátás, allergia,