Jön a népegészségügyi mozgósítás: több szűrés, több sport

MTI2013. április 8. 09:34

A népegészségügyi mozgósítást nevezte a következő feladatnak Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a Népszabadságnak adott interjújában, ahol ennek részeként említette a szervezett szűrések rendbetételét.

A lap hétfői számában megjelent interjúban az államtitkár kifejtette: elindul az a program, amelyben védőnői kompetenciává válik a méhnyakrákszűrés, hogy szélesebb körben hozzáférjenek a nők. Jelezte: hamarosan jogszabály kötelezi a magánnőgyógyászokat, hogy az általuk elvégzett szűrések adatait átadják, hogy lehessen követni, ki vett részt szűréseken, ki nem, ki az, aki megbetegedett és kezelésre szorult, s annak mi lett a sorsa.

Szócska Miklós arról is beszámolt, hogy az egészségügyi kormányzat kampányolni fog azért, hogy az emberek változtassanak az életmódjukon: nézzék meg alaposabban, hogy mit esznek és mozogjanak többet.

Az államtitkár a harmadik fontos ügynek a betegútszervezést nevezte, kifejtve, hogy az alap- és járóbeteg-ellátókat ellátják adatokkal, hogy maguk tudják irányítani betegeiket.

Címkék: