Kutyasétáltatás csak oltási könyvvel

Népszava2013. január 21. 09:32

Sokan nem tudják, de a kutyatulajdonosok kötelesek maguknál tartani az oltási könyvet, ha kedvencüket közterületen sétáltatják - írja a Népszava.

A szabály nem új, a veszettségről szóló rendelet rögzíti, ám miután eddig csak akkor volt szükség rá, ha az eb megharapott valakit, az állattartók zöme nyugodtan sétálgathatott kutyájával anélkül, hogy tisztában lett volna kötelezettségével. A kutyachipek ellenőrzése közben azonban a közterület-felügyelet már bármikor elkérheti a kutya "személyi igazolványát" is.

Az állat "személyi igazolványára" bármikor szükség lehet, mivel az oltási könyvben magát a chipeltetést is rögzítik, és sok önkormányzat gondolkodhat úgy, inkább elkérik a kutya papírjait a tulajdonostól, semmint hogy 50-100 ezer forintos chipolvasókkal végezzék az ellenőrzést.

Az állatvédelemről szóló törvény ugyanis nem rendelkezik a kutyachipek ellenőrzésének technikai részleteiről, csupán annyit rögzít: a "négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel megjelölve tartható", illetve hogy a chipeket "a jegyző és a járási állat-egészségügyi hivatal ellenőrzi".

Címkék: