Nőhet a gyógyszerek áfája, drágulás jöhet

MTI2012. március 29. 09:32

Több lehetséges intézkedést sorol fel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az állami gyógyszerkiadások csökkentése érdekében, ezek között szerepel áfaemelés, hatósági ár bevezetése, illetve minimális dobozdíj kivetése - értesült a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki számában a birtokába került dokumentumra hivatkozva az egyik megoldásként a vény nélkül kapható termékek forgalmi adójának növelését említi, konkrét mérték megjelölése nélkül.

Egy másik elképzelés a hatósági ár bevezetésére vonatkozik. Az OEP három lehetséges hatósági árcsökkentési mértékkel számol, 25, 32, vagy 38 százalékkal - írja a lap.

Szóba kerülhet, hogy minimális dobozdíjat vezetnek be azoknál a gyógyszereknél, amelyek térítési díja még a 300 forintot sem éri el. A mintegy félezer termékért így nem 60-80 forintot fizetnének a betegek, hanem 300 forintot.

Az egészségbiztosító a lap szerint az úgynevezett spanyol modellel is számol: eszerint kötelezően csökkenthetnék azoknak a generikus változattal nem rendelkező, originális készítményeknek az árát, amelyek legalább 10 éve forgalomban vannak Magyarországon - írja a lap. Megjegyzik, hogy a javaslatokról a kormánynak kell döntenie.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: