Olcsóbb lehet a biztosítás, ha nem dohányzol

Pénzcentrum2012. február 15. 13:35

Kedvezményeket is kaphat biztosításának díjából az, aki nem, vagy csak keveset dohányzik. Az elmúlt hónapok adataiból kiderül, erre a pozitív diszkriminációra komoly igény mutatkozik a biztosítások piacán - tájékoztatta lapunkat a Generali biztosító.

A társaság saját kutatása szerint a magyar lakosság több mint harmada (39%) dohányzik, a 15 év feletti korcsoport egyharmada pedig napi rendszerességgel szív el legalább egy cigarettát. A férfiaknál 2009-ben ez az arány magasabb (45%), a nőknél pedig alacsonyabb (32%) volt. A felmérés alapján jelenleg a férfiak 36%-a, míg a nők 28%-a tartozik ebbe a csoportba. Sajnálatos módon az EU országai között ez az ötödik legrosszabb arány, ami azért is jelent komoly problémát, mivel Magyarországon évente nagyságrendileg 30 ezer ember hal meg a dohányzás okozta betegségek következtében.

A jogszabályi változásokkal párhuzamosan a biztosító munkatársai az elmúlt pár hónapban az egészségbiztosítások értékesítése során szintén azt tapasztalták, hogy komoly igény van az ügyfelek részéről is a speciális, nemdohányzó ügyfelek részére kialakított, kedvezményes tarifák iránt. Az elmúlt hónapok adataiból az is jól látható, hogy az ügyfelek értékelik ezt a fajta pozitív diszkriminációt: közel tízszer annyian kötöttek a nemdohányzók részére kialakított, csökkentett díjú életbiztosítást, mint a dohányzók számára elérhető alapdíjú biztosítást. Az újonnan kötött életbiztosítások több mint 80 százalékát alkalmi dohányzókra kialakított kedvezményes díjjal, 18 százalékát nemdohányzó díjjal kötötték, és csupán kevesebb, mint 2 százalékát kötötték a dohányzók számára elérhető alap tarifával.

Ennek eredményeként kedvezményt kapnak azok, akik egyáltalán nem dohányoznak (optimum tarifa), illetve keveset vagy alkalomszerűen dohányoznak (kedvezményes tarifa). Ráadásul, akik a legalább 10 éves tartamú szerződésük folyamán "kármentesek" maradnak, a szerződés lejáratát követő 90 napon belül a teljes időtartam alatt befizetett biztosítási díj 20 százalékát bónusz-visszatérítésként visszakapják - áll a Generali közleményében.

Címkék: