Tízezreket bukhatnak a figyelmetlen autósok

Pénzcentrum2012. február 9. 14:03

Autósok tízezrei kerülhetnek az aktuális bónusz fokozatából alap-fokozatba egy évre, ezzel pedig akár több tízezer forintot is bukhatnak évente.

A biztosítók közös kárnyilvántartó szervezete tartja nyilván a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötött autósok személyes adatait, valamint a bónusz-malusz besorolásukat is. A szerződéskötést követő 45. napig kell az autós biztosítójának megkérnie az ügyfele bónusz-malusz besorolását a rendszerből. Amennyiben akár csak egy adat - például a szerződő lakcíme - nem azonos a szerződésben és a nyilvántartásban, akkor a biztosító nem kapja meg a kért adatokat - tájékoztat a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Ekkor az ügyfelét felszólítja a probléma rendezésére, amit 15 nap alatt kell megtennie (hacsak nem alkusznál kötötte a szerződést, aki ilyenkor eljár helyette.) A biztosító a szerződéskötést követő 60. és 65. nap között újra megkísérli az azonosítást és a valós bónusz besorolás lekérését. Amennyiben újra sikertelen lesz a keresés, az ügyfelét arra az évre alap fokozatba - A0-ba - kell besorolnia.

A helyzetet rontja a baleseti adó ügye - mondta az MTI-nek Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. Például akinek B5 a valós fokozata, de az előbbiek miatt A0 besorolásba kerül, annak az egész évre ez utóbbi szerint kell megfizetnie a 30 százalékos baleseti adót. Így ha az első negyedévre már megfizette az adót a B5 fokozat díja után, akkor utólag az A0 díj után kell megfizetni a különbözetet.

A kárnyilvántartó a biztosított nevét, születési helyét, születési idejét, anyja nevét és lakcímét tartalmazza a kgfb-törvény előírása alapján. Ezeket folyamatosan egyezteti a személyi adat- és lakcímnyilvántartással. Papp Lajos szerint ez a probléma egy csapásra megoldódna, ha a kgfb szerződőket egy adattal, az adószámukkal tartanák nyilván.
A MABISZ szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy valóban akár több tízezer autóst érinthet az ügy. Jelenleg közel 4 millió aktív biztosítás adatait kezeli a rendszer, melynek csupán töredéke ez a szám.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hiba abból fakadhat, hogy a biztosítók által bevitt adatokat összeveti a rendszer a személyi adat- és lakcímnyilvántartással. Tipikus hiba lehet például, hogy valaki több keresztneve közül csak az egyiket adta meg szerződéskötéskor. Ezekről a lehetséges hibákról az új biztosító köteles tájékoztatni az ügyfeleket, akiknek célszerű minél előbb felkeresni régi biztosítójukat adategyeztetésre. Amennyiben ezt nem teszik meg, idei évre elveszíthetik bonus-malus besorolásukat, amit csak a következő biztosítás megkötésekor szerezhetnek vissza.

 

Címkék: