Akár egy ezressel is csökkenhet a gyógyszered ára

Pénzcentrum/InfoRádió2011. augusztus 24. 10:52

Akár ezer forinttal is csökkenhet egyes gyógyszerek ára idén ősszel. Bizonyos vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentőkért, antidiabetikumokért, antidepresszánsokért, onkológiai szerekért kell kevesebbet fizetnünk októbertől - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Július 27-ével jogszabályváltozások módosították a gyógyszergyártói árlicit szabályait. Az OEP szerint az új rendszer jelentősen fokozta a piaci versenyt, nagyobb lehetőséget biztosítva az olcsóbb termékeknek. Az eredmények értékelése alapján úgy fogalmaztak: "az új rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, csökkentve ezáltal a lakosság, valamint a gyógyszerkassza kiadásait".

458 termékre nyújtottak be átlagosan 25 százalékos árcsökkentést a gyógyszergyártók. Ennek eredményeképpen egyes vérnyomáscsökkentőkért vagy koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekért a betegeknek dobozonként akár ezer forinttal is kevesebbet kell majd fizetniük, mint korábban.

Fontos, hogy a betegek orvosukkal vagy gyógyszerészükkel konzultálva tekintsék át gyógyszereiket, és éljenek azzal a lehetőséggel, hogy október elsejétől az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket szedjék - emelte ki az Egészségbiztosítási Pénztár.

Az OEP július végén számolt be, hogy életbe lépett a "generikus", vagyis az azonos hatóanyagú készítmények piacra jutását módosító szabályozás. A biztosító szerint ezáltal az emberek sokat spórolhatnak, ha az azonos hatóanyagú készítmények közül a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket kérik.

Amikor egy készítmény szabadalmi védettsége lejár, egyenértékű és helyettesíthető készítmények léphetnek a piacra. Az új szabályozás elősegíti, hogy az érintett gyártók jelentősebb mértékű árcsökkentéseket nyújtsanak be az egészségbiztosítási pénztárhoz. Ezáltal az új készítmények a korábbihoz képest átlagosan tíz százalékkal alacsonyabb áron kerülhetnek be a támogatási rendszerbe, ezzel együtt pedig a lakossági térítési díjak is csökkennek majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legolcsóbb gyógyszerek a közgyógyellátásban is elérhetők lesznek, ezek az adott hatóanyagra jellemző maximális társadalombiztosítási támogatást megkapják. Azokhoz a gyógyszerekhez viszont, amelyek a referencia-gyógyszer áránál öt százalékkal drágábbak, tizenöt százalékkal alacsonyabb összegű támogatást adnak.

 

Címkék: